Хасково

Липса на конкретика в закона оставя родители без детски

Мариана Ангелова подаде жалба в Социално подпомаганеЛипсата на достатъчно конкретика в законодаделната уредба оставя без така наречените „детски добавки“ голяма част от родителите. Оказва се, че в много случаи изискването за извършени имунизации не може да се спазва по чисто обективни причини – обикновено при болни деца. Заради това те или не получават помощите, или се налага личните лекари да издават фалшиви бележки за ваксините.

Изискването децата да имат задължителните имунизации, за да получават детски добавки влезе в сила преди година. В социалните служби го прилагат стриктно и отказват помощи на родителите, които не предоставят бележка, че ваксините са направени.

Последният случай е на Мариана Ангелова от Хасково. В края на миналата година тя е родила близнаци, но молбата й за детски е получила отказ. Децата бяха недоносени, едното беше в кувьоз и минаха 10-дневно лечение, през което нямаше как да бъдат имунизирани, обяснява майката. Личният лекар издал бележка, че поради медицински причини ваксините се бавят.

Освен Мариана много други родители са попадали в тази ситуация, когато например заради настинка се отлага имунизацията. В тези случаи обикновено се налага личните лекари да издадат документ с невярно съдържание. Ние лъжем, за да могат майките да си получат социалната придобивка, признава общопрактикуващият лекар д-р Живко Христов.

От „Социално подпомагане“ коментираха, че в закона действително не е ясно регламентирано как да се процедира в случаите, в които по обективни причини се налага ваксините да бъдат отложени.

Днес Мариана подаде жалба срещу отказа да й отпуснат помощ за отглеждане на деца. Това ще стане повод „социалните“ да потърсят решение на проблема. Според юриста на дирекцията в Хасково Яница Динкова това би могло да се извърши чрез уеднаквяване на практиката в Агенцията за социално подпомагане в цялата страна.

Вижте видео репортаж

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button