Регион

Задържан за убийството на баща си поиска свобода

47-годишният Данчо Каналиев, който е обвинен, че на 14 юни вечерта е убил баща си Димитър Каналиев на 74 г. в димитровградското село Горски извор поиска да излезе от ареста с по-лека мярка за неотклонение.

Haskovo.info припомня, че по делото има данни, че Данчо е бил пиян във фаталната нощ, когато се е скарал с баща си и го е намушкал смъртоносно с нож в гърдите. Неуспешно се е лекувал от алкохолната зависимост в Центъра за психично здраве в хасковския квартал „Болярово“.

Той е осъждан 4 пъти, основно за шофиране в нетрезво състояние, като е наказван с пробация и условна присъда. Преди време е издавана ограничителна заповед по Закона за защита от домашното насилие след жалби от неговите родители.

Според хасковските магистрати обвинението към него не е разколебано, а предвид тежкото наказание – затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, има опасност да се укрие. Съществува и опасност от извършване на престъпление поради което молбата му е отхвърлена, а определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Хасковският окръжен съд обаче измени мярката за неотклонение спрямо 20-годишен мъж от Димитровград, който е бил задържан под стража от районния съд по обвинение за нанесена тежка телесна повреда.

Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 26 април е причинил черепно-мозъчна травма и гръдна травма с опасност за живота на мъж в Димитровград. За това престъпление се предвижда затвор от 3 до 10 г.

Според димитровградските съдии при по-лека мярка има реална опасност обвиняемият да се укрие, която е свързана с характера на деянието, възможността за преквалифицирането му в по-тежко, както и наличието на близки роднини, които живеят в чужбина.

Окръжните магистрати обаче не споделят тези изводи на първата инстанция. Установено е, че пострадалият заедно със своя брат и техен племенник са употребили значително количество алкохол, предизвикали са скандал и между тях е възникнала физическа разправа. Обвиняемият се е намесил в опит да ги разтърве и е нанесъл удар на пострадалия. Тези негови действия не сочат категорично на пряк умисъл, а на евентуален, посочват от ХОС.

От друга страна съдът е установил, че обвиняемият има добри характеристични данни, работи по трудов договор, получава трудово възнаграждение, има малолетно дете, за което да се грижи и от събраните до момента доказателства не се установява да е човек със завишена обществена опасност.

Според хасковските съдии наличието на роднини в чужбина само по себе си не води до извод за реална опасност да се укрие, както е прието от първата инстанция.

С оглед на тези съображения съдът намира, че мярката за неотклонение „Гаранция в пари“ на този етап е достатъчно адекватна. С оглед финансовото състояние на обвиняемия съдът определи гаранция в размер на 7 500 лева.

Определението на Окръжен съд – Хасково е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Син уби баща си в село Горски извор

Повдигнаха обвинение на задържания за убийството в Горски извор

Данчо, който уби баща си в Горски извор, страда от алкохолизъм и епилепсия

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Брей
Брей
05.09.2023 18:11 18:11

Бре, бре тая Ева сектантката много як ритъм дава бе! Якичка е с клиенти – от сутрин до мрак – ритъм,ритъм, ритъм. Умора няма тая – грозна, ама неуморна!

Back to top button