Хасково

3 035 празнуват на Димитровден в община Хасково, освещават параклис под връх Аида

Българската православна църква почита свети великомъченик Димитрий Мироточиви.

Храмов празник има църквата в Димитровград, хасковската „Свети Димитър“, както и в стамболовското село Жълти бряг.

Свети вмчк. Димитър се е родил в град Солун през 3-ти век. Баща му е бил управител на града. Родителите дълго нямали деца. Те горещо се молели на Бога и Бог чул молитвите им – родил им се син, когото нарекли Димитър.

В дома на благочестивото семейство имало стая за молитви, където малкият Димитър бил научен да се моли и да вярва в истинския Бог.

След смъртта на родителите си Димитър заел висок военен пост, станал градоначалник като своя баща. Той получил заповед от император да преследва християните. Но вместо това, свети Димитър ги покровителствал и ги просвещавал в Христовата вяра.

Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун. Когато разбрал, че Димитър е християнин, принуждавал го да се откаже от вярата си. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница и го подложили на мъчения. По това време имало тържество в цирка. Лий, прочут борец, който имал изключителна сила, приканвал осъдените християни на борба и след като ги побеждавал, хвърлял ги върху остриетата на копия.

Нестор, оръженосецът на свети Димитър, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба с Лий. Свети Димитър го благословил и в битката Нестор победил Лий. Това страшно разгневило императора, Нестор бил обезглавен, а Димитър – прободен с копие в 306 година.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на Свети Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленни останки на мъченика. От тях потекло като река благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Днес мощите на светеца се съхраняват във великолепна базилика, издигната на мястото на малкия храм. В града се стичат поклонници от цял свят, за да се поклонят пред мощите на великия защитник на Христовата вяра и да принесат молитвите си пред него.

Според народните представи от Димитровден започва зимата. Димитровден е приет също като ден на строителя.

На този ден празнуват: Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян, Дияна, Диан, Диана. Имениците в община Хасково са 3 035 – в града са 2 603, а останалите са в селата.

Нов параклис освещават на Димитровден в община Минерални бани. Параклисът „Св. Димитър Солунски“ се намира до хижа „Аида“ под едноименния връх. Храмът е изграден по проект на арх. Димитър Стоев – главен архитект на общината, който се явява негов кръщелник и дарител.

Изграждането на параклиса започва преди 7 години и в това начинание се включват много хора със своите дарения. Някои от тях предоставят финансови средства, други участват с доброволен труд и успяват да доведат начинанието до край.

Светата литургия за освещаването на параклиса ще бъде отслужена от отец Георги в 11:30 часа. От 13:30 часа ще бъде раздаден курбан за здраве на присъстващите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button