Хасково

Червенокръстци от 21 държави в Капитан Андреево и дома за бежанци в Любимец

БежанциПредставители на 21 национални организации на Червения кръст посетиха ГКПП Капитан Андреево, за да се запознаят с  процедурите за лицата, търсещи убежище. Пратениците на  Австрия, Белгия, Великобритания , Германия, Дания, Малта други страни посетиха и Дома за временно  настаняване на чужденци в Любимец.

Визитата в Хасковска област предшества  откриването на  утрешната  годишна среща на Платформата за сътрудничество на европейските национални дружества на Червения кръст по въпросите на бежанците, лицата, търсещи убежище, и мигрантите. Основната задача на 2-дневния форум  е уеднаквяването на стандартите за прием в общата европейска система за убежище. В него ще участват и  представители на Международния комитет на Червения кръст и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец  от централата в Женева, от офиса в Брюксел и от Европейския офис в Будапеща.

Ще бъде направен преглед на ситуацията с бежанците в различни европейски държави, включително и в България. На годишната среща ще бъде разгледана и Стратегията на Платформата за сътрудничесетво за  периода  до 2013 г., информира Мариана Стоянова  от Бежанско-мигрантската служба на БЧК.

По данни на Върховния комисариат на бежанците на ООН броят на молбите за убежище в индустриализираните страни през 2011 рязко са се увеличили, в България са намалели.  890 молби за убежище са подадени у нас  през 2011. Спадът   спрямо 2010 г е 13%.. Основните страни на произход са  Ирак, Афганистан и Сирия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button