Хасково

Броят повторно бюлетините във всички 152 секции в община Хасково

Хасковският административен съд разпореди извършването на съдебно-статистическа експертиза във всички 152 секционни избирателни комисии на територията на община Хасково.

Така на практика ще бъдат преброени бюлетините в секциите от изборите за общински съветници на 29 октомври. Това ще бъде извършено от две вещи лица в присъствието на стратине по делото, образувано по жалби на 7 партии и коалиции. ОИК – Хасково оспорва жалбите като неоснователни, като председателят на комисията Добромир Якимов посочи, че изборният ден е преминал спокойно.

Адвокат Иван Трончев, който представлява жалбоподателите поиска още списък на членовете на секции 49, 126, 138, 144, където от видеонаблюдението се виждали тежки нарушения. Той настоя още за съдебно-графологична експертиза, лицево разпознаване, което да установи заснетите лица, привличането им за даване на устни показания и съдебно-техническа експертиза, която да установи автентичността на видеозаписа.

Марин Райчев от страна на жалбоподателите каза, че на видеонаблюдението от поне 10 секции се виждали груби нарушения по подправяне на бюлетини, които били за прокурор, защото членовете подменяли вота на избирателите.

СъдСъдът обаче отхвърли останалите доказателствени искания, направени извън 7-дневния срок за депозиране на жалбите. По този повод адв. Трончев коментира пред Haskovo.info, че в такъв случай не е ясно какво точно ще се брои при положение, че има съмнения за подправени бюлетини.

Хасковският административен съд постанови двете вещи лица да преброят действителните и недействителните бюлетини, да се определи избирателната квота и да посочат дали се променя разпределението на мандатите. Това трябва да се извърши срещу възнаграждение от 4200 лв. за сметка на жалбоподателите в срок до 19 ноември.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 20 ноември от 14 часа.

Съд

Haskovo.info припомня, че в ХАС са образувани още няколко изборни дела. По едно от тях вчера беше разпоредено броенето на бюлетините в 5 секции в община Димитровград.

Междувременно ХАС остави без разглеждане жалбата на Георги Иванов против решението на ОИК – Хасково, с което се обявяват резултатите от първи тур на изборите за кмет на община Хасково.

В мотивите се посочва, че ОИК – Хасково е издала решението, за да продължи производството по избора, като с него само се подготвя втория тур, но не се довършва процедурата, поради което този акт е част от цялото производство, подготвящ крайния акт и като междинен и несамостоятелен, като не подлежи на контрол. Решението, с което се отразява резултатът от гласуването на първи тур има значение единствено за насрочване на втори тур и за определяне на участниците в него, се сочи още в мотивите на съдебния акт.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд.

По-късно от ХАС съобщиха, че съдът ще се произнесе в законоустановения срок по делото, което е образувано по жалбата на кандидат за кмет на село Студена против решение на ОИК – Свиленград относно обявяването за избран за кмет на населеното място.

По-рано днес беше първата сесия на новоизбрания общински съвет, на която клетва положиха кметът на община Хасково Станислав Дечев, общинските съветници и селските кметове.

Повторно броене в 5 секции в Димитровград, съдът образува още 4 изборни дела

Местната власт положи клетва в Хасково, Таня Захариева ще е трети мандат председател на ОбС – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Budala
Budala
11.11.2023 6:24 6:24

Мандалото хлопна!

Криво поле
Криво поле
11.11.2023 12:04 12:04

Далавери ги правят председателите на СИК 62 Секция……..

Джоната
Джоната
11.11.2023 18:17 18:17

Абе Гошо Иванов,абе ферментак узунжовски, що не се навреш там дето си излянал и хич да не беше се пръквал бе изчадие дяволско !

999
999
11.11.2023 22:56 22:56

Ние идваме и си отиваме

Тръц Керче бяла дъвка
Тръц Керче бяла дъвка
12.11.2023 9:39 9:39

Интересно как така съдът нямало да гледа другите жалби извън срока Тоест, май ще направят още едно преброяване и кой откъде е.

Когато е ‘публична тайна’, че всички по веригата играят една игра, после не се чудете защо хората не гласували.

Да не дрънкате после, че резултатите били заради ниска избирателна активност, защото май някои си мислят, че доматите ги ядем с колците.

Back to top button