Любопитно

Хасковско участие в конференция за героите и мъчениците за свободата на Тракия

Доц. д-р Георги Граматиков ще вземе участие в националната конференция на тема „Воля за живот, сила за памет, надежда за справедливост“, която ще се проведе на 24 ноември в София. Организатори са Съюзът на тракийските дружества и Тракийският научен институт.

Форумът са посвещава на героите и мъчениците за свободата на Тракия – участници в Илинденско-Преображенското въстание и войните за национално освобождение и обединение, и на бежанците, прокудени от родния край. Доц. д-р Граматиков ще представи проучването си за събитията през 1913 г. в село Покрован, Ивайловградско, наречено „Католическият Батак“. Участие ще има и д-р Красимира Узунова с темата „Етнодемографската структура на Хасковския регион през ХІХ-ХХ век – последица от преживените исторически събития“.

Доклади за съдбата на тракийските българи в изпитанията на 1913-та и годините след нея ще изнесат чл. кор. проф. Васил Проданов, проф. д.и.н. Светлозар Елдъров и други изтъкнати учени и музейни специалисти от столицата и страната.

110 г. от разорението на тракийските българи беше отбелязано в Хасковска област с поклонения на паметни места, конференция, възпоменателни срещи, изложби и други прояви в Хасково, Ивайловград, село Хухла и на други места, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стефан
Стефан
23.11.2023 11:22 11:22

Не са нужни доклади и конференции! Нужно е издирването на всички наследници на тракийски бежанци и подържане на връзка с тях, някаква работа с тях… Тези официални мероприятия нищо не допринасят!

Back to top button