Регион

Четвърт милион лева са нужни за църквите в Бисер и Лешниково

Църквата в с. БисерСредствата, необходими за възстановяването на църквите в харманлийските села Бисер и Лешниково, са 250 000 лева, съобщи за Haskovo.info областният управител Ирена Узунова. Това показват количествено-стойностните сметки, които са представени на Министерски съвет.

Храмовете в двете населени места не са пострадали при наводненията в областта през февруари. Църквата в Лешниково е на 132 години. Преди време местен бизнесмен е започнал ремонт на храма, но възстановяването му е замразени поради недостиг на средства. „Има наливани циментови основи, които към този момент са поддали. Свързахме се с дарителя. Той предостави проекта, който вече е изпълняван на друг храм – този в софийския район Витоша, квартал Павлово“, уточни Узунова.

Идеята е да се започне с ремонта на камбанарията, а останалите помещения да се построят наново като се спазват очертанията на старите. Сметките показват, че църквата в Лешниково ще са необходими между 96 и 100 хиляди лева.

За ремонта на 100-годишния храм в Бисер пък са необходими приблизително 156 хиляди лева. „Той включва като саниране на сградата, така и подмяна на куполите и пода и облагородяване на двора“, уточни губернаторът. 

Вариантите за финансиране на ремонта са два. Средства могат да бъдат отпуснати от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет или чрез дарители. Узунова изрази надежда, че до два месеца парите ще бъдат осигурени, за да може този строителен сезон двете църкви да бъдат възстановени.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button