Хасково

Стягат за ремонт зоопарка на „Кенана“ преди изтичането на лиценза

Рехабилитация и модернизация на зоопарка на „Кенана“ подготвят от Община Хасково, става ясно от обявената обществена поръчка за изготвяне на стратегически документи и техническо задание за изработване на инвестиционен проект.

Ремонтът ще е с безвъзмездно европейско финансиране. През 2019 г. обектът е лицензиран като зоологическа градина от министъра на околната среда и водите за срок от 5 години. Издаденият лиценз е с определени условия, които зоологическата градина следва да изпълни до изтичане на неговата валидност. Част от тях са свързани с реконструкции на клетки и съоръжения за подобряване на средата за обитание на отглежданите видове, които изискват наличие на финансов ресурс, посочват от общината.

Настоящата поръчка цели избор на изпълнител за изработване на План за развитие на зоологическата градина, План за колекция, който да включва и план за размножаване, План за консервационни дейности, План график за изпълнение на дейностите за развитие на зоологическата градина при наличие на финансиране, Техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект във фаза „технически проект“ или във фаза „идеен проект“ за идентифицираните строителни дейности.

Прогнозната стойност на поръчката е 163 500 лв. без ДДС. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени 21 декември.

Лесопарк „Кенана“ е най-големият парк на територията на община Хасково (236,6 ха). На терен от 37 дка е разположен Зоопарк „Хасково“. Хасковският зоопарк заедно с зоологическите градини в Бургас, Димитровград и Стара Загора, и терариума в Минерални бани, са действащите зоологически градини в Югоизточна България.

В зоологическата градина на „Кенана“ има над 150 екземпляра от над 30 вида животни. Отделени са места за тревопасни животни, хищници, маймуни, гризачи, водоплаващи, грабливи и други видове птици.

През 2006 г. общината започна основна реконструкция на зоопарка, като някои клетки са просто санирани, а други изцяло разрушени и построени наново.

Първият сектор на зоопарка е този с водоплаващите птици. Той представлява голямо заграждение с две каменни езера на различни нива и преливник между тях. Видовете в този сектор са: Зеленоглава патица, Пекинска патица, Няма патица – Мюлар, Ням лебед, Домашна гъска.

Втори сектор е този с гризачите, включващ следните видове: Заек, Морско свинче, Нутрия. Непосредствено до тях е разположен секторът с грабливи птици, чийто обитател e Обикновения мишелов. Съседната клетка се обитава от двойка рисове, изчезнал вид от българската фауна.

Следва секторът с дребни бозайници и този с декоративни птици, включващи съответно енот и пернатите видове: Токачка, Паун, различни видове фазани и някои породи домашни кокошки и гълъби. В лявата страна на сектора се отглежда сиамски крокодил, в съседство с него са приматите, представени от Етиопска зелена морска котка.

До тях е разположен сектора на големите котки. Първият представител е тигъра, срещу който са разположени клетките на лъвовете, които са разширени за увеличаване на обитаемото пространство. Те са гордостта на зоопарка, защото всяка година имат поколение от по 2 малки. До лъва са последните 2 нереконструирани клетки, обитавани в миналото от мечки, обитавани понастоящем от бодливи свинчета и използвани за изолатор за новопристигнали животни.

Следващият сектор е този на дребните хищници, от семейството на кучетата, и включва отглежданите в него вълци и лисици.

Най-големият сектор е този с тревопасните. Той се състои от 5 заграждения, разположени в кръг
с общ център и общи огради. Между отделните заграждения има малки входове, така че малките видове да могат да обикалят от клетка в клетка. В този сектор се отглеждат стадо елени лопатари, муфлони, лами, понита и един щраус.

Последният сектор е за двойка австралийски ему, които заедно със щрауса са представителите на бягащите птици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Летящия холандец
Летящия холандец
09.12.2023 9:44 9:44

Някой е решил да си разделят едни 160 бона преди да престане да бъде зоопарк, щото иначе няма и тях да им отпуснат. За тия пари не могат се разбра кой колко и ще боядисат само изчурелите клетки. Това не е зоопарк, а затвор за животни. Сиво, гнусно, противно и смърдящо на говна място. Еми, за без пари – толкоз. Града има нужда от нов проект – истински зоопарк, дори и платен. Вижте старозагорския за пример. Приятно, чисто и поддържано място, дори и платен, когато съм посещавал винаги е имало стотици хора през уикендите.

Back to top button