Регион

Окончателно: 3 г. затвор за шофьор, причинил катастрофа със загинал младеж

38-годишният Георги Йорданов, който причини тежката катастрофа, при която на 30 август 2020 г. край Любимец загина 17-годишният Ангел Морунов, окончателно е осъден на 3 г. затвор.

Върховният касационен съд остави в сила решението на Пловдивския апелативен съд, с което е изменена условната присъда на Георги в ефективна. Апелативните магистрати определиха да му се отнеме шофьорската книжка, която дотогава е била на негово разположение. От катастрофата до заседанието пред въззивния съд той е извършил нови 21 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които е бил санкциониран с фишове и наказателни постановления, допълват от съда.

Йорданов е признат за виновен в това, че на 30 август 2020 г. на третокласен път в посока от село Лозен към град Любимец при управление на микробус „Форд Транзит“ е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на младия мотоциклетист.

Подсъдимият многократно е бил наказван по административен ред като водач на МПС за извършването на разнообразни нарушения на правилата за движение. На 30 август вечерта той и синът му натоварили две кучета в автомобила и заедно с още двама роднини тръгнали от селото за Любимец. Наложило се да спрат. Бащата паркирал микробуса почти напречно на пътно платно и угасил светлините. В това време 17-годишният Ангел, който карал без да има книжка, се движел по същия път с мотоциклет. Не видял в тъмното, че има спряла кола и се ударил в нея. От силния челен удар момчето изхвърчало на пътя и починало в линейката на път за болница.

Хасковският окръжен съд осъди виновника за катастрофата на 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Подсъдимият и роднини на жертвата обжалваха присъдата в Пловдивския апелативен съд, който измени наказанието от условно в ефективно. Недоволни от новото наказание останаха и двете страни, които обжалваха пред ВКС. Haskovo.info припомня, че роднини на момчето участваха в протести с искания за справедливост и по-строги наказания.

Върховните магистрати са преценили, че съдиите от Апелативен съд – Пловдив са изложили аргументирани съображения, че в настоящия случай липсват многобройни или изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства, поради което с основание са заключили, че разпоредбата на чл. 55 НК не може да намери приложение. За личността на дееца следва да се съди и по характеристиките на изпълнение на престъпната деятелност. В конкретния случай тя сочи на завишена степен на обществена опасност на извършителя, като в тази насока правилно са отчетени многобройните нарушения на правилата за движение по пътищата, за които подсъдимият е санкциониран многократно. Това го очертава като системен нарушител, безотговорен и опасен водач както за себе си, така и за околните. За това е неприложимо условното осъждане на водача и той трябва да изтърпи наказанието си ефективно, допълват от съда.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Протест срещу войната по пътищата затвори булевард в Хасково – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button