Любопитно

Eтнографска музейна сбирка откриха в Жълти бряг

В навечерието на коледните и новогодишните празници в стамболовското село Жълти бряг беше открита етнографска музейна сбирка.

Тя носи името на учителката Йорданка Бойдева, положила основите на музейното дело. През 80-те години на миналия век тя ръководи експедиционен отряд в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, който изучава и възпроизвежда народни обичаи, характерни за селото.

През 1981 г. в чест на 1300 години от основаването на българската държава се урежда музейна сбирка с предмети, събрани от деца и възрастни.

МузейСега доброволци възстановиха експозицията в помещение на кооперация „Взаимопомощ“ и я обогатиха с нови експонати. Домашно тъкани черги, народни носии, стомни и бъклици, сърп и диканя и други вещи от някогашния бит са подредили ентусиастите. Изложени са също стари албуми и тетрадки, снимки, книгите на Йорданка Бойдева „Искри от огнището“ (1995) и „Било е, нека да остане“ (1999), съхранили част от местната история.

МузейОбновената етнографска сбирка беше открита с тържествен водосвет. Коледното тържество продължи в читалището с концерт, конкурс за най-красива картичка и украса, изложба на традиционни ястия, приготвени от жените в Жълти бряг.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button