Хасково

545 нарушения е констатирала Инспекцията по труда

Илюстрация161 проверки е направила през март Инспекцията по труда. Установените нарушения са 545, обобщи Красимира Стоянова, главен инспектор. Едно от най-големите е собственик на шивашка фирма в Димитровград, който закрил дейността, без да прекрати трудовите правоотношения с персонала.

При 6 проверки е констатирано закъснение на законовия срок за регистрация на трудовите договори. Инспекторите са съставили 61 акта, 52 от които по Кодекса на труда. Увеличават се случаите на неизплатени трудови възнаграждения, през март фирми не са изпълнили предписанията  на инспекцията да се издължат на работниците и служителите си. 73 наказателни постановления са влезли в сила.

51-годишният мъж от Девня, който загина, падайки в изкоп край село Татарево, е починал от фрактура на таза, посттравматичен шок и кръвозагуба, е заключението след този трагичен случай, за който Haskovo.info писа. Работникът не е имал сключен трудов договор. Законовата санкция за фирмата е от 1500 до 15000 лв. Отделна е санкцията за неспазване на правилата за безопасен труд.

На обекта е открит още един работник без трудов договор, санкцията е трикратният размер на полагащите се  социални осигуровки. Очакванията са, че фирмата ще обжалва по съдебен ред, каза Красимира Стоянова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button