Хасково

Хасково чака финансиране на проекти за над 200 милиона догодина

48 милиона лева са парите, които община Хасково ще получи от държавния бюджет

Община Хасково чака над 200 милиона лева по различни проекти през следващата година, обяви на пресконференция кметът Станислав Дечев. Той уточни, че една четвърт от тях са от държавния бюджет, а голяма част от останалите са по Плана за възстановяване и устойчивост.

Голямата част от парите са предвидени за инфраструктура, ремонти и реконструкции. В проектите, които ще се финансират от държавния бюджет, са предвидени и 4,5 милиона лева за надлеза на бул. „Съединение“, за който читатели на Haskovo.info за пореден път сигнализираха, че е в лошо състояние. Ремонтът му трябва да бъде завършен до 2026 година.

Такъв е срокът за реализиране и на останалите проекти по това перо. Сред тях са предвидени ремонти на 4 общински шосета за общо 28 милиона лева. Това са пътищата Войводово – Орлово – Мандра, Мандра – Големанци, Гарваново – Горски извор и Узунджово – летище. Последните две шосета са в окаяно състояние и почти не се използват, но ще облекчат трафика, особено предвид това, че предстои зоната на летището да бъде все по-натоварена, коментира Дечев.

4 милиона лева са предвидени за ремонт на читалище „Заря“, където основно ще бъдат реконструирани стълбища и покривът. Строителството на спортни игрища до покрития плувен басейн на ул. „Панорама“ също ще бъде за сметка на парите от държавния бюджет. Сумата е 2,3 милиона лева.

Община Хасково вече има подписани договори за финансиране по Плана за въстановяване и устойчивост за няколко обекта, чието изпълнение ще започне през 2024 година. Сред тях са 2 милиона лева за цялостно саниране на училище „Никола Вапцаров“, почти по толкова са парите и за детска градина 17 „Иглика“, детска градина 16 „Славейче“ и детска градица 3.

Цялостен ремонт ще бъде извършен и на ученическите общежития край автогарата в Хасково, 10 са блоковете, които ще бъдат санирани, а от днес вече е одобрено и финансиране за ремонт на сградата на театъра, допълни Дечев.

Станислав Дечев
Станислав Дечев

Кметът отчете и несвършена през тази година работа. Не е готова реконструкцията на река Хасковска, както и ремонтът на читалището в село Войводово. Като причина Дечев посочи лоши метеорологични условия.

В началото на годината ще започне подмяната на още няколко водопровода в града на стойност общо 8 милиона лева. Един от тях е по ул. „Булаир“, която ще бъде затворена, а знаци за това вече са поставени.

Най-голямото ни притеснение е да намерим изпълнители на всички строителни дейности, тъй като проектите са мащабни и след затишието по време на ковид кризата сега отново започва масово изпълнение на подобни дейности, каза Станислав Дечев. Това би могло да бъде причина за забавяне на част от проектите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мнение
Мнение
21.12.2023 19:39 19:39

…и ще падне едно усвояване, едно лапане, едни обществени поръчки, едни европейски средства…

Работа работа работа
Работа работа работа
22.12.2023 10:33 10:33

Освен масова кражба на 3/4ти от тоя бюджет, аз не виждам какво могат да свършат. Не се говори за индустриални зони, бизнес, инвестиции, за нещо, което да повиши жизнения стандарт на хасковлии. Разпадът продължава, пореден мандат разруха и кражби, и най-много да замажат нещо, като водопровода на булаир. За околовръстното ЮГ от кърджалийска, посока болярово-мин.бани дума не става. Тежкотоварна техника продължава да руши и без това разрушения път посока център. Тапи, задръствания, изнервени хора и катастрофи. Глупава регулация, дори липса на такава. Излишни светофари, липса на кръгови. Всяка втора барака с права тръба без катализатори и дпф, бегачки, от де минат – отрова. Регулация никаква. Хората на запад за 3 месеца всички главни улици в града подменят основно от вик, кабел и асфалт та до тротоар и велоалея, ние тук за 4г – 500 метра отсечка и ремонта толкоз, след година кръпки. Наш Станчо ходи обяснява кво били свършили. 1 парк, та да видим колко ще изкара. Само ще кажа, че в Нидерландия за няма и година, хората изградиха цял квартал върху нищото. Не парк и псевдо подмяна на 500м водопровод, къде на втората година пропадна до пожарната и до ден днешен си стои така. Всички шахти в града са вкопани под пътя, изкуствени дупки, една шахта няма повдигната. Всички са задръстени по тръбите до основи, те ходят симулират чистене. След най малкия дъжд и града се превръща в мучурище. Изобщо, ако някой има надежда, че през оставащия му живот тук, ще види някакво подобрение и градеж, брутална заблуда и безличие. Весело пенсиониране.

Летящия холандец
Летящия холандец
22.12.2023 10:38 10:38

Кво стана ул. Македония след подмяна на тръбите. Нарези през 10 метра чак до бай Данчо магазина. Нали като завършеха проекта, щяха да правят нов път т.е асфалтовия килим да постелят та чак до млада гвардия уж беше? Година мина, хасковлии да си трошим и там колите. Парите някой прибра май, а?

Back to top button