Любопитно

Дариха ценен двутомник на хасковския музей

Поредното ценно дарение получи Регионалният исторически музей в Хасково – двутомника „По следите на една безсмъртна песен“ от д-р Николай Русев.

Двата сборника включват стотици воински песни и маршове. В тях се разказва историята на музикалните произведения, на техните автори и композитори. Всяка от тях е нотирана, за да може и днес да бъдат изпълнявани, съобщават от музея.

Николай Русев е български емигрант, който издава двата тома във Франция през 1988 г. Авторът е единственият оцелял офицер при касапницата, организирана от партизаните в хасковския гарнизон на 12 септември 1944 г. Спасилият се по чудо офицер емигрира заедно със съпругата си във Франция, където завършва медицина. Той пише и още една книга „Последната крепост“, с която се опитва да допринесе за изясняване на събитията около 9 септември в Хасково.

„По следите на една безсмъртна песен“ са дарени на музея от първия и последен шеф на „Новинар юг“ – Божидар Грозев. Той ги е получил като подарък от сина на автора – Пламен Русев, след като узнал, че хасковският вестник се опитва да разкаже истината за кървавите събития в града на 12 септември 1944 г. Първите публикации във вестника пък са направени от д-р Красимира Узунова, която по това време е уредник в РИМ – Хасково.

„Тези два тома са много ценни и ако са в музея до тях ще имат достъп много повече изследователи и хора, изкушени от историята на страната ни“, каза Грозев. Той дари двата тома на музея чрез д-р Веселина Узунова след нейната премиера на книгата „Белязан доживот“, която е посветена на полицая Здравко Шейтанов, съден и репресиран от т. нар. народна власт само затова, че си е изпълнявал съвестно задълженията. Самият Шейтанов не е участвал в политическите репресии преди 9 септември 1944 г. и в разстрелването без съд и присъда на хора с леви или крайно леви убеждения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button