Любопитно

Приходите от книгата „Белязан доживот“ ще са за благотворителност

Събраните средства от продажбата на книгата „Белязан доживот“ ще бъдат използвани за благотворителност, съобщават от Регионалния исторически музей в Хасково.

Авторката на документалното изследване д-р Веселина Узунова ще предостави приходите на фондация „Истина и памет“. Неправителствената организация набира средства за организиране на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния режим в концлагера „Белене“ през лятото на 2024 г. Книгата може да бъде закупена за 15 лева всеки ден от щанда на РИМ-Хасково, в рамките на работното време, без неделя.

„Белязан доживот“ е документален разказ за съдбата на полицейския служител Здравко Шейтанов. Изследването се базира както на неговите спомени, така и на архивни документи, в това число и на досието му в ДС. Дори тази репресивна структура е принудена да признае, че хасковският полицай не е нарушил законите преди 9 септември. Въпреки това той е преследван от комунистическите власти до края на живота си. Здравко Шейтанов изкарва и няколко години в лагера Белене, където по чудо остава жив.

Книга
Веселина Узунова

„Прекарах много години наред в страдания, мъка и тормоз. Пет-шест месеца с вързани крака и ръце, когато всяка минута можеше изневиделица да ти се стовари някое дърво по тялото, а и най-страшното: да те вдигнат, натоварят и да изчезнеш завинаги!“, пише в спомените си Здравко Шейтанов (1914 – 2000).

Рецензенти на книгата са двама изтъкнати учени – проф. Любомир Огнянов и проф. Момчил Методиев. В края на изследването има публикувани като приложения четири списъка: На полицейските служители в Хасково преди 9 септември 1944 г., Списък на осъдените от Народния съд, Списък на осъдените от Народния съд – Стара Загора и Списък на изпратените в ТВО Белене от Хасковския край.

В началото на месеца „Белязан доживот“ беше представена в София и Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button