Хасково

БЧК събира разделени семейства при война и бедствие

Областният съвет на БЧК в Хасково беше домакин на семинар, акцент в който бе работата на хуманитарната организация за възстановяване на семейни връзки.

Представители на международния отдел в Националния съвет на БЧК посочиха разнообразните дейности, насочени към събиране на членове на семейства, които са разделени по независещи от тях причини, сред които войни, природни бедствия или социални конфликти. Такива молби постъпват както от България, така и от цяла Европа. Полагат се всички усилия в полза на търсещия свои роднини и близки. Активно е сътрудничеството с МВР, Гранична полиция, Върховния комисариат за бежанците на ООН, Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, а също с неправителствени организации.

На специален сайт са публикувани снимки на хора, които издирват свои близки. Ако разпознаете някой от тях, или себе си като търсения човек и желаете да направите контакт с него, моля свържете се с нас, казват от червенокръстката организация. Службите по издирване на БЧК се занимават и с предаване на специални съобщения, когато други методи на комуникация не работят. Тези червенокръстки съобщения, понякога са единственият начин за връзка.

БЧКВъзстановяването на семейни връзки е дейност, родена от една идея с дълга традиция. През 1859 г. на връщане от бойното поле при Солферино (Италия) швейцарският хуманист и създател на Червения кръст – Анри Дюнан, събира писма и послания на умиращи и ранени войници, за да предаде последните им думи на семействата им.

БЧКДнес във всяка страна, която дава убежище на мигранти или бежанци, има национално дружество на Червен кръст/Червен полумесец или мисия на Международния комитет на Червения кръст, към която може да се отправи запитване за изчезнал човек и да се открие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button