Регион

Предупреждават да не се отглеждат птици на открито заради огнището на зараза в Константиново

Стопаните в района на симеоновградското село Константиново, където беше констатирано последното огнище на птичи грип, да отглеждат домашните си птици на закрито, призова по време на областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Георги Илиев.

По този начин ще се ограничи разпространението на заразата в опасния период на нейното предаване, в което участват и дивите птици. Отделно ще се извършва преброяване на всички отглеждани птици в района.

Става въпрос за 3-километрова предпазна зона, в която попадат Константиново и харманлийското село Поляново, както и 10-километровата наблюдавана зона влизат димитровградските села Злато поле и Райново, хасковските Александрово, Нова Надежда, Стойково, Родопи и Брягово, Симеоновград и харманлийското село Преславец.

Областна администрация
Д-р Георги Илиев

Haskovo.info припомня, че на 10 май беше обявено огнището на птичи грип във ферма с 6 300 патици в Констатиново. До десетина дни птиците ще бъдат умъртвени по хуманен начин и загробени, след което обектът ще бъде почистен и дезинфекциран.

Това е четвъртото регистрирано огнище от началото на годината в Хасковска област. От Агенцията по храните отчетоха, че по-големите общини имат проблем с осигуряването на терени за загробването на птици.

Илиев допълни, че патиците не боледуват, а са само носители на заразата. Той припомни, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Унищожават 6 300 патици заради огнище на птичи грип в Константиново

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button