Любопитно

Светлана Николова чете свои стихове в Битоля и Скопие

Поетесата от Харманли Светлана Николова, заедно с писателя Димитър Христов и издателя Пламен Тотев, гостуваха в Република Северна Македония.

Поканата бе отправена от Сдружението за македонско-българско приятелство в Битоля, Генералния консул на страната ни там и Българския културно-информационен център в Скопие.

Творците от България участваха в литературна вечер в Битоля, на която бяха представени произведения на български и македонски автори. „Атмосферата бе много сърдечна, посрещнаха ни с голямо уважение. От македонска страна участва известният писател Сашо Огненовски, театрален критик и главен редактор на литературното списание “Книжевни елементи”, каза за Haskovo.info Светлана Николова.

ПоезияТя сподели своята радост от активната дейност на председателя на Сдружението на македонско-българско приятелство в Битоля Маринела Петреска, което от години допринася за добросъседството и приятелството.

Следващата литературна среща, в която участваха авторите от България, бе в Скопие, където на 21 май в Българския културно-информационен център бе отбелязан тържествено Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В препълнената открита зала на центъра гостите бяха приветствани от директора Антония Велева и посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов. „Представих три свои стихотворения и се радвам, че македонските издатели проявиха интерес към книгата „На раменете ми“ и нейното издаване там“, каза Николова.

ПоезияПламен Тотев е автор на текстовете на популярни български песни, носител на наградите за литературна критика „Боян Пенев” и на „АБВ”. Във водените от него две издателства, познати в Северна Македония, до миналата година са издадени над 50 книги на 34 автори от Северна Македония. Той е носител и на почетната награда на името на поета Кочо Рацин (1908-1943) за особен принос за популяризирането на литературата на Северна Македония в България.

Димитър Христов е бивш директор на Българския културно-информационен център в Скопие, член на СБЖ и почетен член на Дружеството на писателите в Северна Македония. Негови стихове са преведени на над 20 езика по света. Носител е на множество национални и чуждестранни международни награди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button