Регион

Тържествено отпразнуваха Деня на буквите в Хасковска област

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, беше тържествено отбелязан в общините в Хасковска област.

Имаше шествия, рецитали, концерти, награди за изявени учители и ученици, както и изпращане на абитуриенти.

Както Haskovo.info писа, над 1 500 хасковлии се включиха в празничното шествие в областния град.

Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици

На тържествена церемония по повод 24 май в Димитровград бяха отличени най-изявените учители, културни дейци и ученици. Стотици се стекоха на централния площад в града на общоградското честване на празника, съобщават от общината.

На празника традиционно се връчват най-високите отличия в областта на образованието и културата. Те се дават за принос в развитието, утвърждаването и обогатяването на духовния живот на общината. Кметът Иво Димов и председателят на общински съвет Гергана Кръстева връчиха плакети, грамоти и парични награди на наградените учители и културни дейци. Двамата отправиха и приветствени слова.

ПразникНосители на престижните почетни отличия „Учител на годината“ в областта на образованието са: Даринка Петрова в направление „Предучилищно и училищно образование“, Диляна Гочева в направление „Хуманитарни науки“, Миглена Бинева в направление „Физкултура и спорт“, Пенка Тилева за Цялостен принос за развитие на образованието и престижа на Общината с дълготраен характер.

Тази година Община Димитровград отличи двама дейци на културата – в областта на литературата и музиката. Наградата „Деец на културата“ бе присъдена на поетесата Диляна Христова. Другата Специална награда на Общината за „Деец на културата“ бе присъдена посмъртно на дългогодишния диригент на Забавно-духов оркестър Митя Йорданов.

Награди получиха отличниците Даниел Йовчев от ПМГ „Иван Вазов“, Благовеста Георгиева и Иван Йонков от ПЕГ „Д-р Иван Богоров“. Първокласниците Невена Маркова и Георги Николов от ОУ „Алеко Константинов“ поздравиха публиката с рецитал на стихотворенията „Свети Кирил и Методий“ на Асен Калоянов и „Учителят“ от Розалина Паскалева.

В община Димитровград има осем основни училища, едно обединено и едно средно училище, две профилирани и една професионална гимназии, в които се обучават близо 4200 ученици от I до XII клас. Има 7 детски градини, разположени в 18 сгради. В тях се отглеждат, възпитават и обучават близо 1 200 деца на възраст до 7 години.

Празнично шествие, концерт и награди на 24 май в Хасково – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button