Хасково

Предлагат пожарникар №1 на областта за Почетен гражданин на Хасково

Николай Вълчев се пенсионира след 36 години служба, 22 от които начело на Хасковската пожарна

Дългогодишният директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Вълчев да бъде обявен за Почетен гражданин на Хасково предлага инициативен комитет до общинския съвет. Комисията към местния парламент е одобрила предложението на последното си заседание преди дни и предстои то да бъде внесено за гласуване от Общинския съвет след изборите на 23 юни.

Днес Николай Вълчев навършва 60 години и от утре е в пенсия след 36 г. служба в пожарната, 22 от които начело на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Хасково. На негово място застава началникът на районната служба в Митко Чакалов.

Пожарната в Хасково с нов директор, Николай Вълчев излиза в пенсия след 36 години в борба с огъня

Вълчев е роден в Хасково. Завършил е Висшата специално школа „Георги Димитров“ в София, специалност „Противопожарна техника“ и безопасност през 1987 г. с квалификация „Инженер по противопожарна техника и безопасност“. Семеен е, има двама сина.

След успешно завършване на висшето си образование, Вълчев постъпва на работа в системата на МВР, на 1 октомври 1987 г. е назначен за командир на взвод във войсковото поделение на управление „Противопожарна охрана“ към Софийско градско управление на МВР и му е присъдено звание „Лейтенант“.

От 1 март 1992 г. до 1 ноември 1993 г. е бил инспектор-началник ДБС IV ст. в Общинска противопожарна охрана – Димитровград. От 1 ноември 1993 г. до 10 април 1998 г. е служил като инспектор в група „Пожарогасене“ при „Противопожарна охрана“ към Регионална дирекция на вътрешните работи – Хасково. От 1 април 1998 г. до 3 януари 2022 г. е бил началник на група „Пожарогасене“ в служба „Пожарна и аварийна безопасност“ при Регионална дирекция на вътрешните работи – Хасково. От 3 януари 2002 г. до пенсионирането си ръководи Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението – Хасково“, като началник или директор с присъдено специфично наименование старши комисар.

По време на службата си старши комисар Вълчев е многократно награждаван за висок професионализъм, всеотдайност, смелост и конкретен принос при овладяването на пожари, за безупречно и професионално изпълнение на служебните задължения при ръководството и управлението на ааварийно-спасителни дейности при обявени бедствени положения или изключително критични ситуации. 6 пъти е награждаван с „Обявяване на благодарност“, с „Почетен знак“ на МВР, 3 пъти с „Писмена похвала“, Почетно отличие „За доблест и заслуга“ – III, II и I степен.

След кошмарното лято на пожари Николай Вълчев стана Пожарникар на годината – ВИДЕО

Старши комисар Николай Вълчев е избран за „Пожарникар на годината – 2020 г.“ за това, че в изключително тежката 2020 г., в която над 100 дни са бушували тежки пожари, екипите ръководени от него и с личния му професионализъм са защитени живота, здравето и имуществото на хората в региона.

Пожарникар на годината 2020

Старши комисар Вълчев е отличен професионалист, с богат практически опит, изключително инициативен, работоспособен, оперативен и устойчив на високи натоварвания. Изградил е сплотен и отговорен колектив от служители в пожарната, изтъкват от Инициативния комитет.

Миналата 2023 г. също беше с много сложна пожароопасна обстановка и с голям брой пожари. През септември в Хасковска област вследствие на високите температури над 41 градуса и силен вятър възникнаха пожари в землищата на различни населени места. Десетки са сложните ситуации в региона, а при някои се наложи и обявяване на бедствено положение.

Три пожара в Свиленградско, евакуират села превантивно

Един от пожарите на територията на община Тополовград се развива много бързо като обхваща големи горски и полски територии в трудно достъпна местност между селата Филипово и Присадец. Пожарът се развива в посока свиленградските села Варник и Маточина в близост до границата с опасност да се прехвърли в Турция. Пожарът представлява реална опасност за населението и имуществото и е обявено бедствено положение на територията на общините Тополовград и Свиленград.

Заради сложната обстановка Вълчев разпорежда да бъде осъществена евакуация на застрашеното население. Пожарът в района обхваща 25 000 декара. Под ръководството на Николай Вълчев в ликвидирането на бедствието са включени 23 пожарни автомобила от няколко регионални дирекции. Участват доброволци, горски служители.

През юли 2023 г. на територията на свиленградската пожарна едновременно избухват няколко огнища в землищата на селата Дъбовец, община Любимец на площ около 5 000 декара, Георги Добрево, община Любимец, където горят дворове и стопански постройки, Оряхово, община Любимец на площ около 30 декара във фотоволтаичен парк, както и край свиленградските села Сладун и Димитровче. Обявено е бедствено положение на територията на община Любимец. За кратко време пожарната обстановка в цялата област се усложнява, като е обявено бедствено положение за целия регион.

Обявиха бедствено положение заради големи пожари в Хасковска област

По време на дългогодишната си работа в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково Николай Вълчев винаги е отстоявал принципна позиция и е защитавал авторитета и интересите на службата, верен на каузата за издигане престижа на професията, се казва още в предложението.

За дългогодишната отдаденост, за това, че повече от 36 г. работи и е в услуга на обществото, за професионалиста старши комисар Николай Вълчев и за човека с главно „Ч“ предлагаме да бъде обявен за почетен гражданин на Хасково, завършват от Инициативния комитет.

Пожарната в Хасково с нов директор, Николай Вълчев излиза в пенсия след 36 години в борба с огъня

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЕКС ченге
ЕКС ченге
25.05.2024 20:12 20:12

Да каже как застана на мястото на Виденов…

Красимир Кирев
Красимир Кирев
26.05.2024 21:41 21:41
Отговор до  ЕКС ченге

За изтекла вода бент не се прави! За този човек само хубаво, истински мъж, достоен офицер и ръководител!

Анонимен
Анонимен
25.05.2024 21:21 21:21

Честито! Здраве и дълголетие!

Красимир Кирев
Красимир Кирев
26.05.2024 21:38 21:38

Дай Боже всеки един ръководител да бъде като него! Това е човек с голямо Ч! Като ръководител не познава думата не и не става! Проявява абсолютна грижа за подчинените си!
Бъди жив и здрав още дълги години, в щастие и разбирателство със семейството си!!!

Пироман
Пироман
28.05.2024 10:10 10:10

А какво е направил за Хасково!? Почетен гражданин ставаш за заслуги, а не за позиция в администрация!!!@@

Анонимен
Анонимен
31.05.2024 9:57 9:57

Много добро предложение! Дано общинския съвет одобри това предложение!

Back to top button