Любопитно

Свиленград пази българската памет за Тракия

„Паметта за родните места на предците“ е темата на днешния Дискусионен клуб на историка към Историческия музей в Свиленград.

На сбирката историци и краеведи ще припомнят заселването в този край на бежанци от Източна и Западна Тракия след войните, когато хиляди българи са принудени да напуснат родните си места.

Според изследователи 80% от населението на Свиленград са наследници на тракийски бежанци, намерили убежище. След Междусъюзническата война, а по-късно и след Първата световна война Свиленград приема на своя територия около 10 000 бежанци. За тях се издигат палатки, организират се трапезарии, строят се жилища.

На два пъти е обявявана хуманитарна криза в града, но нито един бежанец не е върнат. Етнографски проучвания днес са запазили спомена за някогашните селища в днешна Гърция и Турция, в които са живели българи.

Предстои обявяването на ученически конкурс за литературни творби на тема тракийски бежанци, съобщи директорът на музея Елена Митева. Планирано е посещение на група ученици до селата с някогашни имена Чермен, Башклисе и Мерхамли, откъдето в Свиленград са дошли мнозинство от семейства, търсещи подслон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button