Любопитно

Вдигат паметник на цар Иван Асен II в Хасково за 800 г. от битката при Клокотница

Предстои сформирането на инициативна група, която да изготви богата програма на честванията за 800-годишнината от битката при Клокотница, която ще се отбележи през март 2030 г., съобщи кметът Станислав Дечев.

В групата ще влизат представители на общината, историци, археолози, представители на граждански организации. Очакванията са тя да заработи до няколко месеца, след което да се обяви конкурс за мястото и вида на паметник на цар Иван Асен II. Той може да е в самия град или около мястото на битката, което не е на 100% установено от историците, но е край село Клокотница. Населеното място ще бъде облагородено.

Програмата на честванията ще започне по-рано и ще включва организирането на конкурси за есета и рисунки, издаването на книги, филм, концерти, продължаване на похода и кроса, посветени на битката, възстановка. В Регионалния исторически музей ще бъде обособена зала с находки от битката. В района има и непроучена крепост.

ПресконференцияДечев каза, че общината е готова да поеме финансирането, като за някои от дейностите ще се търси държавно или европейско финансиране.

Художникът Владимир Запрянов каза, че осъществяването на програмата би довело много туристи в региона. „Идеята за честванията обединява и едва ли ще има някой против“, посочи Запрянов, като се ангажира да съдейства със своите приятелства и познанства сред скулпторите.

Директорът на музея Пенко Добрев заяви, че ще бъдат поканени познавачи на Средновековието. В село Клокотница се предвижда изграждането на интерактивен център, в който по модерен начин да бъде бъде представена историята.

Кметът изтъкна, че би се радвал ако Хасково приеме едни евентуални национални чествания на годишнината от битката. Добрев допълни, че дори и честванията да са на няколко места, Хасково би бил едно от тях, наред с Велико Търново например.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Иван Асен
Иван Асен
19.06.2024 18:29 18:29

Браво, дано тези неща не останат само обещания. Цар Иван Асен и Клокотница го заслужават

КОРЕНЯК
КОРЕНЯК
19.06.2024 21:00 21:00

2030г. Дечев,ти къде ще си ве пръдльо…?
Или като ЕЗЕРОТО на КЕНАНА дадено за 35г.на някой си.Бати ТЪПОТО…

Скорпи
Скорпи
20.06.2024 8:51 8:51
Отговор до  КОРЕНЯК

Щял да бъде на майкати в гъза, посрьо.

Back to top button