Любопитно

Откриха уникални находки в гроба на богат тракийски воин в Тополовградско

Намерени са множество златни предмети и оръжия

Археолозите, ръководени от Даниела Агре, разкриха ценни и уникални находки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода.

Преди дни специалистите разкриват гроба на богат тракийски воин аристократ от началото на римската епоха. За това се съди по множеството ценни предмети, намерени в гроба – златен венец, масивен златен пръстен, огърлица без аналог, изключително интересна гривна с плочка, тоалетно сандъче със сребърен и костен обков, което обаче във фрагментирано състояние от огъня. Открити са множество оръжия – два меча, ножница, различни видове ножове и копия, ризница.

Единият от ножовете е оловен с кания, украсена със скъпоценни камъни и мотиви, които досега не са срещани в Тракия. На една от златните ленти са изобразени ловни кучета.

РазкопкиЕдин от мечовете пък е много богато украсен със сребърни апликации. Много от тях обаче са разрушени от силния огън на кладата при погребението, обясни Даниела Агре.

До воина е погребан и неговият кон, като сбруята е украсен със златна апликация.

Археология
Даниела Агре

Разкопките продължават, след което ще бъде извършена реставрация и консервация. Продължават да излизат още интересни находки, които трябва да се документират. Сред тях са бронзов съд и бронзова кана, каза Агре. Тя допълни, че сега това място е „на края на света“, но 1 000 години преди Христа и през целия римски период тук е имало интензивен живот. За това се съди по многото богати аристократични вили в района.

РазкопкиРазкопките са започнали след сключен договор между музея в Елхово, Община Тополовград и фирмата, изграждаща соларен парк в село Срем. Това са спасителни разкопки.

„Изключително сме щастливи от случващото се тук. Открити са уникални и ценни археологически находки. Вярваме, че със своята изключителност те ще подпомогнат развитието на туризма в община Тополовград“, коментира заместник-кметът Красимира Атанасова.

РазкопкиОт общината са готови да съдействат за запазването и експонирането на уникалните находки. За целта се планира изграждането на зала трезор, в която да се съхранява културното наследство.

Археологическите разкопки са под денонощна полицейска охрана.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button