Хасково

12 години и 8 месеца затвор за убиеца от Лозен

подсъдимитеНа 12 години и 8 месеца лишаване от свобода бе осъден 32-годишният Никола Атанасов, който уби по особено мъчителен начин 52-годишният Здравко Тошев от село Лозен. Присъдата му бе наложена днес от 5-членен състав на Хасковския окръжен съд с председател Миглена Тянкова.
През март процесът приключи на първа инстанция, а Никола получи ефективна присъда от 12 години и 4 месеца. Делото обаче бе върнато от Пловдивския апелативен съд и започна отново в хасковския окръжен.

Процесът се гледаше по съкратеното съдебно следствие. Прокурорът Антон Попов поиска 20 години затвор за Никола Атанасов. Приятелите му- Деян Георгиев, Демир Венциславов и Димитър Кирилов бяха обвинени в съучастие и опит да прикрият следите на престъплението. Те също бяха признати за виновни от съда. Деян получи ефективна присъда от 1 година и 8 месеца, а Демир и Димитър условни присъди от 1 година и 4 месеца с 4-годишен изпитателен срок. 

Жестокото убийство бе извършено на 16 април 2011 година. Четиримата мъже пили в местно заведение. В малките часове на нощта те тръгнали към къщата на Здравко, за да искат цигари. Още с влизането обаче Никола блъснал жертвата и започнал да го удря с юмруци, ритници и го налагал дори с вила. След което взел възглавница, сложил я върху лицето му, седнал отгоре и го задушил.

подсъдимите

Деян Георгиев, Демир Венциславов и Димитър Кирилов

Разбрали какво е направил приятелят им, останалите трима му помогнали да заличи следите на престъплението – подредили мебелите в стаята, забърсали следите от кръв и изгорили дрехите на Здравко.

Днес и тримата съучастници признаха вината си пред съда и казаха, че се разкайват за случилото се. Никола, който също направи самопризнания за убийството, за първи път в последната си дума пред съда днес също съжали за престъплението.   

По делото като частен обвинител бе конституирана и единствената дъщеря на убития Диана Братанова, която предяви граждански иск от 100 000 лева. Съдът обаче постанови Атанасов да заплати обезщетение от 50 000 лева.

Присъдата на Хасковския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив в 15-дневен срок.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button