Хасково

Две чисто нови специалности в училищата в областта

Кандидат гимназисти, архивС две нови специалности гимназиите в областта ще опитат да привлекат ученици тази година. Сред новаторите са Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ – Свиленград с паралелка „Аниматор в туризма“ и Помощно училище „Петко Рачев Славейков“ – Харманли, което по заявка на най-големия зеленчукопроизводител и собственик на винарска изба в общината, иска да разкрие паралелка „Работник растениевъдство“.

Ако държавният – план прием бъде одобрен от новата учебна година Финансово – стопанската гимназия в Хасково ще приема ученици в специалност „Организатор интернет приложения – Електронна търговия“. Паралелката обаче не е нова за областта. Такава вече съществува в ПГХХТ „Проф.д-р Ас.Златаров“ – Димитровград.

За втора поредна година от Професионална гимназия по селско-стопанство в Хасково ще опитат да привлекат кандидат – гимназисти в специалността „Агроеколог“. Миналата година тази паралелка бе одобрена от Министерството на образованието за първи път, но не успя да събере минималния брой от 18 желаещи и не бе разкрита.

Всички заявени от 12-те професионални гимназии, 10-те СОУ-та и 3-те помощни училища в региона паралелки бяха одобрени на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Въпреки тенденциите за спад на броя на учениците в някои общини, общо за областта 159 деца в повече завършват 7-ми клас, а 32-ма повече – 8-ми.

Ако държавният план-прием за учебната 2013/2014г. бъде одобрен от Министерството на образованието,в област Хасково ще има 62 паралелки, от които 21 са след 7-ми клас, 30 – след 8-ми клас, 4 паралелки са в помощни училища и 7 – задочна форма на обучение.

Тази година вечерно обучение не се предлага, а единствената професионална гимназия без заявени паралелки е тази в Минерални бани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button