Регион

Узунджовци: Подиграват се с труда ни, а от ръцете ни капе кръв

ПротестътНа протест се вдигнаха днес десетки работници от хасковското село Узунджово в знак на недоволство срещу ниската изкупна цена на бамята.

Потърпевшите обвиниха за това арендатора, който от своя страна им отдавал земята, а после им извивал ръцете. Хората твърдят, че реално изплащат взетата за обработка земя тройно, но след като ударели чертата за тях нищо не оставало.

Собственик на въпросните земи е известният хасковски бизнесмен Добри Тодоров – Червения. Той обаче я е отдал на арендатор, от когото узунджовци я наемали.

Те му плащали по 150 лева на декар взета земя за обработка – оране, култивиране, сеене. След това арендаторът изкупувал бамята. Първоначално обещанията от негова страна били за 2 лева на килограм, после цената паднала на 1,70 лева, а от вчера станала 1,40 лева.

Протестът„Кръв ни капе от ръцете, а той ни се подиграва. Взе ни мъката“, коментираха протестиращите. Сред тях бе и 30-годишната Мария Васкова. Жената е глава на 5-членно семейство, тъй като съпругът й е с операция на гръбнака и е неработоспособен. Има три деца на 12, 8 и 2 години.

Мария тази година обработва 5 дка земя. Надява се от тях да изкара около 1500 – 2000 лева, с които да издържа семейството си през следващата година, но се съмнява да успее.

„До тук съм дала 750 лева на арендатора и за себе си искам да изкарам. Досега ни обещаваше по 1,70 лева на килограм изкупна цена срещу 150 лева на дка за обработка, а сега намали изкупната цена с 30 стотинки, но цената за обработка на земята остана същата. Губим много. Не плащаме един дка бамя 1 път, а три пъти„, разказа 30-годишната узунджовка.

Въпреки че протестът се състоя пред дома му, арендаторът не се появи, за да отговори на въпросите на недоволните земеделци и журналистите.

Протестът Протестът
Протестът Протестът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
римски -норсаков
римски -норсаков
02.08.2013 19:29 19:29

ами защо се чудят -арендатора иска да забогатее после ще си купи апартамент за себе си после за любовницата след това ще и купи кола и т н да не изброявам това което се случва с всички мръсници в българия,Белята е в това че циганите търпят трябваше досега да му видят сметката на тоя мръсник по цигански както те знаят –А за червения какво да говорим той беше класическо говедо такъв си и остана въпреки нещастната му съдба

Back to top button