Хасково

Хасково далече от грипната вълна, все още не е късно за ваксина

д-р Снежана ИвановаЗаболеваемостта от остри респираторни заболявания в Хасковско е ниска, съобщи за Haskovo.info директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция д-р Снежана Иванова.

По данни на Системата за сентинелно наблюдение за изминалата седмица, заболеваемостта в областта е била 57,06 на 10 000 души население, а критичният праг е 288 на 10 000.

Щамовете грип тази година в страната ни са три. Двата са от тип А. Това са „Калифорния“, който е известен още като „свински грип“ и „Виктория“. Новият е „Масачузетс“, който е от тип В и към него хората още нямат естествено създадена имунна устойчивост.

Симптомите, на които болните трябва да обърнат внимание са обща отпадналост, повишаване на температурата и главоболие. Те са идентични с тези на острите респираторни заболявания, но се различават по това, че грипът причинява болки в ставите и мускулите, а човек отпада с часове.

Според д-р Снежана Иванова все още не е късно за поставяне на противогрипна ваксина. Необходим е период от 10 до 14 дни, в който организмът да изгради имунитет. Практиката показва, че по принцип грипната вълна идва в Хасково в края на януари – началото на февруари.

В тази връзка от Министерството на здравеопазването са осигурили 400 дози противогрипни ваксини за Домовете за стари хора в региона и за Домовете за хора с психични разстройства. Те ще бъдат раздадени следващата седмица, а медицинските лица в социалните институции ще имат грижата да ги поставят на домуващите, уточни д-р Иванова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button