Регион

Тракийска гробница край Вълче поле в изложба „Преоткрий България“

ГробницаТракийска куполна гробница край село Вълче поле в община Любимец е показана на фотоизложбата „Преоткрий България“, открита снощи в столицата.

Петима автори са подредили снимки на малко известни културно-исторически паметници у нас. Организатор на  изложбата е Сдружение „Културни проекти“. Целта е да се поставят на общественото внимание интересни, но намиращи се на отдалечени и труднодостъпни места паметници, които имат своята стойност и се нуждаят от популяризиране.

Гробницата е изградена без спойка, със скоби между дяланите каменни блокове. Входът е бил затворен с големи плочи. Заедно с Мезек районът около Вълче поле е била проучван през 30-те години на миналия век от видния български археолог проф. Богдан Филов.

Четвъртата поред изложба „Преоткрий България“ показва и  гордостта на Ивайловград – вила „Армира“, един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римската епоха, проучени в България.

Експозицията ще бъде изложена в София до 6 май.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button