Регион

Изложба за 180-годишнината на „Св. Троица“ откриха в свиленградския музей

Изложба180-годишният юбилей на църквата „Св. Троица“ в Свиленград бе отбелязан с изложба в Общинския исторически музей, съобщават от пресслужбата на кметството.

Събитието уважи кметът на общината Георги Манолов.

„Св. Троица“ е първият християнски храм в Свиленград, издигнат през 1834 г. с волните пожертвования на населението на града.

В изложбата са представени снимки на архитектурните особености на храма, детайлни изображения на иконостаса, амвона, иконите. Изложени са Евангелие и Библия от средата на XIX в., потир, книга, посветена на 100-годишнината на храма от 1935 г.

ИзложбаЗа първи път музеят показва копия на османски документи от края на XIX в., които съдържат неизвестна досега информация от историята на църквата. Техните оригинали се съхраняват в Османския архив в Истанбул и са издирени от уредника д-р Стефан Димитров. Единият от документите представлява искане до Високата порта за разрешително за обновяване на сградата на българското училище (днес НУ „Христо Попмарков“) в двора на църквата „Св. Троица“. Документът носи дата 20 декември 1898 г., написан е на османотурски език, а църковното настоятелство на храма, което отправя искането, се е подписало отдолу с личните си имена на български език.

Другият документ е от 11 май 1899 г. и е отговор от финансовото ведомство към Високата порта, което разрешава извършване на ремонтни дейности на училището. Тези архиви дават информация за инициативността на църковното настоятелство към „Св. Троица“ и отношенията му с местната и централната власт в края на XIX в.

Църквата „Св. Троица“ е построена през 1834 г. в махала Канакли, която е била културното средище на българското население на града. Била е издигната изцяло от дялан камък и оградена от висок каменен зид.

В двора й отляво на входа имало широка заседателна зала, свещоливница, стая за клисаря и мазе. По архитектурен план сградата е трикорабна, едноабсидна от базиликален тип. В днешния си вид църквата е строена три пъти, но формата й останала една и съща, като тази от 1834 г.

През 2006 г. общината извърши основен външен и вътрешен ремонт на храма, а нов амвон, изцяло гравиран с дърворезби, изработи и дари свиленградчанинът Радко Бъчваров.

Посетителите в Общинския музей ще могат да разгледат изложбата до 20 декември.

Изложба  Изложба 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button