Регион

Медици протестират на професионалния си празник заради пари

ПротестМедиците от димитровградската МБАЛ „Света Екатерина“ протестираха символично на днешния си професионален празник.

Причината за протеста е, че през миналата година болницата е изработила 2.7 млн. лв. Заради въведените лимити тази година тя ще получи с 300 000 лв. по-малко, въпреки ча пациентите са повече.

Управителят на МБАЛ д-р Матей Матеев обясни, че се спира философията, че парите трябва да следват пациента, а се въвежда един бюджет, който е правен на базата на миналогодишния приход на болницата.

Само миналия месец болницата е надвишила лимита си с 80 000 лв., т.е. още на 20-то число е изработила отпуснатото. Останалите 10 дни е работила за собствена сметка.

Протест„Ако нямаме финансиране можем да издържим няколко месеца, след което хората няма как да работят без заплати“, заяви замуправителят д-р Валентин Палашев.

На практика болни не се връщат, но липсата на пари и сега се усеща осезаемо от работещите тук, които днес са с лентички „аз протестирам“.

Медицинската сестра Кера Миткова получава по-малко от 500 лв. заплата. „До никъде не стигат тези пари, тези пари са съвсем малко. Справяме се много трудно с помощта на съпрузите. Аз мисля, че няма никаква надежда нещата да се оправят – единствено ако няма здравна каса и ние всички минем към здравното министерство“, жалва се Миткова.

До днешния протест се стигна, след като здравните работници в общинските болници вече не виждат изход.
Протестиращите медици са подкрепени и от пациентите си. Около 50 000 души в община Димитровград разчитат на местната болница.

„Болницата трябва да я има, трябва да съществува. Просто това е невъзможно – град като нашия да няма болница“, сподели пациентката Мария Атанасова.

Ако исканията за нормално финансиране на медиците не бъдат чути, те са готови и на ефективни стачни действия.

Протест   Протест

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
не се предавайте
не се предавайте
07.04.2015 16:27 16:27

А ромите ще чакат ли на опашки и в списък на чакащите. Или ще продължат да бъдат обслужвани като ВИП персони. Как може бе, господа управляващи? Толкова години отглеждате ромския етнос!!! А българите – да мрат. Заплатите символични, работа няма, деца не можем да си позволим да раждаме, от нашия труди и спечелено отглеждате пиявици, мързеливци, неграмотници, тарикати и депутати. Сега искате и без лечение да ни оставите. Вие сте бич за българите. Убивате собствения си народ. Какво ще стане като останат в тая държава само депутати, чиновници и роми. Кой кого ще издържа. А познайте?

гост
гост
07.04.2015 16:37 16:37

Така е и ще продължи да бъде. Ромът като вземе да фучи и да си търси правата никой не може да го укроти. А не са приели в болница – бой по лекарите. А не са му указали първа помощ – бой по лекарите. А не са дали безплатни лекарства – бой по лекарите. И ако пробвате да убеждавете , спорите или да се защитавате току виж ромът се обадил на 112 да извика полиция да му защити правата. Що за сбъркана държава сме? Къде го има това по света. Пък свестни хора умират заради липса на финанси, лечение и лекари!

ужас
ужас
07.04.2015 18:43 18:43

Скапана държава. Храни и отглежда простите мангали. Пък за българите геноцид! Тъпи костюмирани депутати. Вземете да се разходите вие из гетата да видите наглите и „бедни“ роми. Хранят се по-добре от нас. Топлят се без пари. Разходват вода без да плащат. Всичките им къщи са незаконни, данъци не плащат поради това, но постройките им не се бутат. Лекуват се безплатно, въпреки че нито лев не са внесли в общи бюджет. И деца раждат – дузина, щото държавата им плащала. Иземет долна, мързелива, крадлива и лъжлива!!!!!!!!!!!!

Back to top button