Регион

Стотици на Националния тракийски събор на „Илиева нива“

СъборСтотици ивайловградчани и гости се включиха в Националния тракийски събор в местността „Илиева нива“, която е в покрайнините на с. Глумово.

На това място през 1913 г. по време на Междусъюзническата война, османската войска избива над 200 бебета и деца, които са скрити в растителността покрай река Арда от родителите им – българи, бягащи от преследващата ги армия.

СъборДепутатът Делян Добрев заедно с областния управител на Хасково Добри Беливанов и кметът на община Ивайловград Диана Овчарова поднесоха венци на мемориалния комплекс, издигнат в местността в памет на над 40 000 избити тракийски бежанци и техните деца. Преди това бе отслужена панихида.

През 1999 г. Съюзът на тракийските дружества в България обяви събора на „Илиева нива“ за Ден на тракийското дете. Той се провежда винаги в първата събота на месец юни.

Школата по етнография при Младежкия център в Хасково с ръководител Нели Арнаудова бе специално поканена за Деня на тракийското дете. За паметното място на почит към невинните жертви, посечени от турския ятаган, заминаха и представители на Тракийското дружество.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
07.06.2015 11:07 11:07

Иван Панайотов търси всяка възможност да се натяга. Спри се бе ага.

Back to top button