Регион

Огромни щети след бурята, десетки стопани без поминък

ЩетиОгромни щети за земеделците в Хасковско след бурята в края на миналата седмица. Десетки стопани останаха без поминък след като стихията премина.

В землището на харманлийското село Славяново бурята е била толкова силна, че е успяла да изкорени няколко електрически стълба и стотици дървета. А гроздето от лозята е на стотина метра от масива по пътя и по тревата, което на практика означава, че земеделците тук остават без поминък. А единственото, на което те разчитат, както производителите на грозде, така и производителите на зеленчуци, е някаква помощ от държавата, за да могат отново да стъпят на краката си и да не бъде тази година изцяло отписана за тях.

ЩетиОт 30-те декара лозе Данаил Данаилов няма да изкара нито стотинка. Бурята била толкова силна, че очакваната реколта плувала в близката поляна. А днес е трябвало да започне гроздоберът.

Освен че са изгубили реколтата, бурята е върнала лозарите в района години назад, защото и пъпките за следващата година са унищожени.

Щети„Единственото спасение е лозето да бъде изкоренено от основи и да се започне наново“, казва Данаил.

На километър от лозята, в градината на семейство Трифонови също не е останало нищо. Те очаквали над 30 тона капия и тонове дини. По думите на Веска Трифонова цялата продукция е съборена на земята. Тя сравни градушката с камъни.

Никой от земеделците няма застраховка. Казват, че влагат всяка стотинка в земята и за подобни разходи пари не остават. Разчитат на държавата да им помогне.

Трифонова заяви, че никоя институция не е дошла да провери за щетите.

Всички пострадали могат да подадат заявления в общинските земеделски служби, а от там да сформират комисии за оценка на щетите. Дали ще има пари за помощи обаче не се знае.

Щети  Щети 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
15.09.2015 15:46 15:46

viknete Belivanov,toy obikalya navsyakade i shte vi obeshtae da vi pomogne nali e ot gerb

Анонимен
Анонимен
15.09.2015 15:55 15:55

До Наблюдател:
Ти явно си от отбора на узунджовския мангал.
Да те попитам дали си минавал скоро по общинските пътища и да видиш пътя до Славяново в какво състояние е?
Какво направи мангала за инфраструктурата за 16 години, освен пътя в Книжовник, които след една година е по-зле и от преди?
Ходи да лижеш г….на мангала…

гостенин
гостенин
15.09.2015 16:50 16:50

Гост тука леко си в неведение Г Иванов не прлави пътя за славяново тъй като славяново е в община хармнли Иначе си на правилни позицииСега земеделците реват държавата да помаг Такъв филм нямча Щом се заемеш с някакво производство задължително го ЗАСТРАХОВАШ иначе лапаш среден пръстТази трифонова се оплаква за ДИНИТЕ Какви дини през септември тогава се3 яде грозде а после ред е на виното и ракията

Анонимен
Анонимен
15.09.2015 16:56 16:56

Май има доста платени драскачи на коментари напоследък и преди изборите ще се роят. Първият праща Беливанов, вторият клепа Иванов. И от двата коментара прозират предизборни страсти без отношение към темата.

да
да
15.09.2015 17:38 17:38

За платените драскачи си прав-на тях им плащат от ГРОБ-всеки ден минавам покрай малкия Бизнесцентьр и там редовно в офиса на ГРОБ седят 2 крави,разбира се на заплата от тая партия и бьлват гнусотии.Пожелавам им да се задавят с тях,защото както е известно-ВСИЧКО СЕ ВРЬЩА.

Back to top button