Регион

Здравният медиатор в Харманли спаси онкоболен, наричат я добрата фея

Фани Иванова приема работата като здравен медиатор в община Харманли като поредното предизвикателство в биографията си, разказват от пресслужбата на кметството.


С натрупан опит в сферата на социалните услуги, преди три месеца тя е назначена като здравен медиатор по проект „Заедно за по-добро здраве“ и е включена в националната мрежа на здравните медиатори в България. Въпреки че притежава необходимите знания, умения и компетентност тя признава, че всеки делничен ден я учи на нещо ново. Професията си определя като мост между уязвимите малцинствени общности и здравните и социални служби, а всекидневието и е мисия – да помага на хората.

Едно от задълженията на здравния медиатор е да работи с личните лекари. Непрекъснато издирва деца, на които не са направени задължителните ваксини и не само това – много често се налага да уверява родителите и настойниците на децата в необходимостта от поставянето на ваксини. Като основен проблем сред малцинствените групи, тя посочва и големия процент неосигурени лица и липсата на здравни осигуровки. Според нея много от хората в целевата група, с която работи осъзнават проблема, когато се разболеят и се наложи лечение.

В тази връзка тя посочва пресен пример, при който млад мъж с онкозаболяванеи без платени здравни осигуровки няма възможност да се подложи на лечение. Тогава Фани Иванова започва кампания за набиране на средства, за да може младият мъж да бъде лекуван. Благодари на всички, които са се включили в набирането на средствата в това число и на ръководството на общината.
„Мъжът вече получава необходимите медицински услуги и състоянието му се подобрява“, с радост в очите констатира Иванова.

Друг проблем, с който здравният медиатор се сблъсква, това е неграмотността сред представителите на малцинствените групи и нежеланието у някои деца да посещават училище. В конкретните случай тя работи с директорите на училища, с учителите, училищните психолози и самите ученици. Със съвместни усилия в повечето ситуации, всички те се поздравяват с постигнатите успехи и успешната мотивация от страна на децата.

Едно от задълженията на здравния медиатор е да работи за повишаване на здравната култура на представителите на малцинствените групи, както и да ги мотивира за превантивна профилактична дейност. Съвместно с РЗИ-Хасково и с помощта на мобилни екипи периодично организират анонимни профилактични прегледи за Хепатит В, Хепатит С, СПИН и венерически болести в ромските квартали на града.

С хъс за работа и желание да помага, въпреки натовареното си ежедневие Фани Иванова не спира да се усмихва. Всеки делничен ден приема като поредното предизвикателство и дори работи в почивните дни. А хората, на които помага, със задоволство я наричат „добрата фея“ – признава здравният медиатор и започва да търси варианти за разрешаването на поредния проблем на целевата група, с която работи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Някой
Някой
14.07.2016 1:24 1:24

Тя е много добър човек. Гордея се, че я познавам. Тя беше единствената ромка в нашия випуск, която завърши средно обрзование преди 18 години. Тогава Държавата не задължаваше никого да
учи . След години се въведе закон според
който за да получават детски надбавки, децата трябва да посещават редовно учебни занятия.

Мариела Григорова
Мариела Григорова
14.07.2016 8:21 8:21
Отговор до  Някой

Къде беше тази „благородната“, когато родители, миналата година теглха заем, за да лекуват детето си(харманлийци)-не са цигани нали?! Къде бяха тия същите Гербаджии, когато осигурена жена тегли кредит, да си плати химиотерапите за да живее?! Щом си циганин ти помагат(електорат, какво да ги правиш), но щом си бял човек-мри!!! Аман от реклама на цигани и герберасти!!! Направете нещо добро за работещите бели хота и спрете да лекувате и храните паразити за наша сметка!!!

Мариела Григорова
Мариела Григорова
14.07.2016 8:18 8:18

Къде беше тази „благородната“, когато родители, миналата година теглха заем, за да лекуват детето си(харманлийци)-не са цигани нали?! Къде бяха тия същите Гербаджии, когато осигурена жена тегли кредит, да си плати химиотерапите за да живее?! Щом си циганин ти помагат(електорат, какво да ги правиш), но щом си бял човек-мри!!! Аман от реклама на цигани и герберасти!!! Направете нещо добро за работещите бели хота и спрете да лекувате и храните паразити за наша сметка!!!

Айтен Мустафа
Айтен Мустафа
14.07.2016 12:26 12:26

Браво, Фани ! Радвам се, че те познавам и че имаме общи спомени. Пожелавам ти да продължаваш да се развиваш и да вървиш все нагоре с гордо вдигната глава.. Ти постигна всичко сама, въпреки всичко и въпреки всички ! Браво, момиче !

KUMA LISA
KUMA LISA
14.07.2016 14:31 14:31

Браво на Мариела Григорова – една достойна БЪЛГАРКА , която нарече нещата с истинското им име –това ,което става в последно време е чиста проба Г Е Н О Ц И Д към целокупния български народ – това няма да остане без възмездие. Идва видов ден за всички гадове , без разлика как са боядисани политически и етнически +++ БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!

осъдени души
осъдени души
17.07.2016 7:35 7:35

А сега пресслужбата на кметството да отговори кога е проведен конкурс за длъжността здравен медиатор и какво е образованието на госпожата? А, и къде са информирали гражданите, че ще правят такъв конкурс. Да не се окаже, че осребряват дейността на изборните ромски медиатори!

Фани Хорн
Фани Хорн
18.07.2016 13:11 13:11

Естествено, че осребряват!

Фани Иванова
Фани Иванова
25.07.2016 20:35 20:35

Благодаря за коментарите.Искам да поясня,аз съм независима за мен няма значение кои ще е на власт стига да управлява разумно и достойно.Тези който не ме познават нека не говорят неща който незнаят.Информативно имам образуванието за този пост,аз съм назначена от София като общински служител.Аз не правя дискриминация работя с ромски,турски и български деца за поставяне на ваксини така и по училищата в крайна сметка всички сме граждани на РБългария ,няма значение каква религия изповядва .Аз с гордост заявявам че до момента което съм постигнала е разчитайки на себе си и подкрепата на мойто семейство.Апелирам всички мой съграждани да сме оптимисти,а не песимисти ,защото доброто наделява над злото.Благодаря на мойте съученички обичам Ви бъдете живи и здрави.

Back to top button