Любопитно

Хасковлийка издаде настолна книга за дипломати, изследва отношенията между САЩ и Иран

Д-р Веселина Узунова издаде книгата „САЩ и Иран – партньорство и противопоставяне в Студената война“, която бе представена официално тази вечер в родно Хасково.

Изследователката сподели пред Haskovo.info, че досега никой в България не е работил задълбочено по тази Близкоизточна тема. В света имало автори, които я изследват, но не толкова детайлно. Д-р Узунова, която е дъщеря на главния уредник в РИМ-Хасково д-р Красимира Узунова, е работила над книгата си 6 г.

Премиера

Рецензенти са проф. Искра Баева и доц. Румяна Чукова.

Авторката разказа, че отношенията между САЩ и Иран започват с изключително приятелство. През Втората световна война Иран кани американците като трета суперсила в региона, която да въздейства на СССР и Великобритания. Отношенията им завършват пагубно през 1979 г. след заложническата криза.

Сега отново има бъдеще и съживяване. Иран отваря и врати към България за туристи и изследователи.

Премиера

Авторката и нейното изследване бяха представени от Милен Вълчев – историк в РИМ-Хасково. Той заяви, че книгата е без аналог в България, която трябва да е в кабинета на всеки външен министър.

Веселина Узунова е родена в Хасково, завършила е ГПЧЕ „Асен Златаров“, Югозападен университет – Благоевград, специалност „Международни отношения“ и магистратура специалност „Национална сигурност и отбрана“ във Военна академия „Г. С. Раковски“. През 2015 г. защитава в Института за исторически изследвания към БАН докторат на тема „Американо-иранските отношения между две кризи – национализацията на петрола и кризата със заложниците (1951-1979)“. Изследванията и научните й интереси са в областта на съвременната близкоизточна политика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button