Регион

Свиленградски историк на национален форум по балканистика

Историкът от Общинския музей в Свиленград д-р Стефан Димитров, асистент в Института за исторически изследвания при БАН, е сред докладчиците на започналата днес в столицата Пета национална среща по балканистика на тема „Миграциите и Балканите от древността до наши дни“.

Форумът е организиран от Институтът за балканистика с Център по тракология при БАН.

Над 40 утвърдени и млади учени от институтите на БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, в продължение на три дни ще представят изследванията си по все по-актуалните въпроси, породени от сложните миграционни процеси на Балканите и в Европа.

ИсторикЦелта е науката да предостави на българската общественост своите експертни наблюдения с цел да бъдат потърсени ефективни методи и средства за разрешаване на напрежението между уседналите общности и мигриращите групи от хора, в които през всички епохи е съзирана военна, политическа, идеологическа и икономическа заплаха. Ще бъде потърсено задълбочено и многостранно отражение на бежанската криза на Балканите в началото на ХХІ век.

Докладът на д-р Димитров е за миграцията на населението в района на Сакар планина в периода 15-16 в.

На срещата ще бъде представени и правните и политически измерения на споразумението за бежанците между Европейския съюз и Турция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button