Любопитно

След пряко предаване по радиото „Родна песен“ с 10 000 лв. награда от общината

Община Хасково развързва кесията си за хор „Родна песен“ през март 1943-а, когато част от техен концерт е предавана директно по Радио София. Тогава кметът Тодор Илиев разпорежда хорът да се награди с 10 000 лв. Парите веднага са заделени за купуване на пиано.

Този факт се описва в книгата „Хор „Родна песен“ по широкия друм на голямото хорово изкуство“ на доц. д-р Георги Граматиков, която бе представена в читалище „Заря“ от журналиста и общественик Недялко Бакалов.

Спомоществувател на книгата е Емилия Йоцова със съдействието на Стефка Младенова – дъщери на големия хасковски диригент Борис Младенов.

Премиера

В програмата с изпълнения се представи смесен хор „Родна песен“ с диригент Вела Казакова.

Бакалов каза на премиерата, че сега още една хасковска културна институция се сдоби със своя история. След като през 2008 г. д-р Георги Граматиков издаде „История на народно читалище „Заря“.

Книгата проследява събития около „Родна песен“ от 1 декември 1929 г., когато на общо учредително събрание 48 ентусиасти създават хасковския Народен хор, до наши дни, когато колективът се радва на широко и заслужено признание. Текстът е придружен с отлично обработени архивни и по-нови снимки, за което заслугата е на Станислав Станилов.

През хора през годините минават поне 1000 жители на областния град, останали или лично, или чрез потомците си верни на вечния девиз „Чрез песента – за Родината“.

Доц. д-р Георги Граматиков е автор на редица монографии, студии и статии по проблемите на българската етнология и история. Голяма част от тях са посветени на историята на Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
не е важно какво правим- важно е само какво приказваме
не е важно какво правим- важно е само какво приказваме
17.11.2016 20:48 20:48

ха-хааа, подвеждащо заглавие. Като го прочетох си помислих, че другарят Беливанов и другарите гербаджии в общината са отпуснали парите, ноооо…Тяхната политика е както казва заминалият си бат Бойко-лайно в целофан, вьншно красивичко, хваща окото, разтвориш ли го- мирише.

Е
Е
18.11.2016 8:40 8:40

Знае ли се, може и да стане отново след толкова години !

Back to top button