Любопитно

Археолози откриха още едно укрепление на хълма Малкия Хасар

Античната крепост в местността „Хасара” край минералбанското село Ангел войвода може да се окаже цял фортификационен комплекс.

За това говори още едно по-малко укрепление, открито на хълма известен като „Малкия Хасар”, смята ръководителят на археологическата експедиция, която проведе първите разкопки доц. Здравко Димитров от Историческия институт с музей към Българската академия на науките.
Според доц. Димитров вероятно става въпрос за обширна крепост, която е имала укрепления и в равнината, а на хълма „Хасара” е била т. нар. Цитадела – основното укрепление.

Преди дни арехеолози посетиха терена на разкопките и окончателно го зазимиха. Направени са допълнителни снимки и теренни проучвания за които буйната зеленина през лятото са били пречка.

Уникалният скален часовник, който е част от светилищния комплекс Градът на Слънцето, е разбит на 8 парчета, вероятно при иманярски набези. Ще се търсят начини уникалният часовник да бъде възстановен. За това вероятно ще се налижи да се търяст услугите на експерти зад граница.

„Радостно е, че имаме пълната подкрепа на община Минерални бани и кмета г-н Мюмюн Искендер. Както за възстановяването на скалния часовник, така и за продължаването на разкопките в Града на Слънцето още през пролетта”, каза още доц. Здравко Димитров.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Христо Христов
Христо Христов
27.01.2017 9:12 9:12

Няма такова „животно“ като Исторически институт с музей към БАН… Доц. Здравко Димитров е от Националния Археологически Институт с музей към БАН.

Back to top button