Любопитно

Три маски от „Кукерландия“ гостуват в Хасково

Три гигантски маски от „Кукерландия“ гостуват в Хасково. Те са част от рекламната кампания на фестивала „Кукерландия“, който се провежда в Ямбол.

Изложбата гостува в Хасково със съдействието на община Ямбол. Мотото на фестивала е „ „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и веселото настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите, специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

Маски

По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с присъствието на много чуждестранни групи.

Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните. В изданието на „Кукерландия – 2016“ участваха общо 72 групи.

Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови фигури, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитие пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали.

Маски

Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета. През 2017 г. Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в дните от 23 до 26 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button