Любопитно

Сеанс на 22 дъски в Хасково направи гросмайстор Венцислав Инкьов

Гросмайстор Венцислав Инкьов направи шахматен сеанс на 22 дъски в Хасково. Противници му бяха деца от 1-ви до 12 клас.

Инициативата е на кмета на общината Добри Беливанов, който е и президент на „Български шахматен съюз 1931“. Сеансът е по повод 90-годишнината от историческия шахматен мач в Буенос Айрес между Александър Алехин и Хосе Раул Капабланка.

Мачът между действащия от 1921 г. световен шампион Капабланка и претендента Алехин, който по това време е един от най-обещаващите млади шахматисти, се провежда в Буенос Айрес. Той се случва след предизвикателство на руснака към кубинския шахматист, когото той никога не е побеждавал.

Двубоят продължава 73 дни и приключва с резултат: 6 победи, 3 загуби и 25 ремита в полза на Алехин. Така той става четвъртия световен шампион по шахмат.

Кметът Добри Беливанов поздрави участниците в сеанса и каза, че вижда много млади таланти по шах в Хасково. Всички деца получиха подаръци за играта си срещу гросмайстор Венцислав Инкьов.

Шах

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button