Хасково

Раздадоха стипендии на изявени хасковски ученици в славянските езици

За трета година изявени ученици от Хасково в областта на славянските езици – български и руски, получиха стипендии.

Предните две години стипендиите се връчваха от членовете на движение „Русофили“, а сега от представители в Хасково на Дружеството на русистите в България.

Стипендии

В началото на учебната годинадвама гимназисти от ПМГ „Боян Пеканчин“ и един от ГПЧЕ „Асен Златаров“ получиха по 300 лв. През юни пък поощрителни стипендии от по 100 лв. заслужиха двама от Езиковата и един от Математическата гимназия. Всички тези младежи са участвали успешно на фестивали, олимпиади и конкурси и са посочени от съответните преподаватели.

Идеята е стипендиите да се дават ежегодно, като парите се събират от частни дарители в Хасково. Целта е да се стимулира интересът към славянските езици, защото в последните години тенденцията е децата да се насочват към английски и немски, където успехите са дори по-големи отколкото при българския език. Отделно, голяма част от абитуриентите стават емигранти.

Стипендии

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button