Обучават млади програмисти в Хасково и Димитровград

Любопитно

Хасково и Димитровград са сред 38-те градове, в които започнаха безплатни курсове и уроци по програмиране.

Те ще се проведат в периода октомври – ноември. Заниманията са веднъж седмично в Младежкия център-Хасково и Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

Ученици

Това е една от най-мащабните инициативи за обучения по програмиране, организирана в България през последните години. Идеята е млади хора да се насочат към дигиталните професии и по-късно да се включат в ИТ сектора.

С около 18 000 програмисти (по официални данни) към 2016 г. се произвеждат близо 2% от брутния вътрешен продукт на страната. Ако броят им значително се увеличи, това ще доведе до значим икономически ефект и по-висок жизнен стандарт в България, казват експерти.

Ученици

Бургас пък става център за Югоизточна България на ученическата програма за обучение по приложно програмиране. Безплатно ще бъдат обучавани ученици, завършили десети клас, за придобиване на професионалната квалификация приложен програмист. В нея ще имат възможност да се включат младежи от областите Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Варна.

Във връзка с европейските дни на програмирането пък Регионална библиотека „Христо Смирненски“ ще проведе поредица от семинари по програмиране с роботите Финч. Днес с робота се запознаха петокласници от ПМГ „Боян Петканчин“, на 12 октомври е реда на шестокласници от Математическата, на 17 октомври – ученици от ОУ „Христо Ботев“ в читалище „Братолюбие 1884“ в Любимец, а на 19 октомври – клуб по програмиране при ОУ „Христо Смирненски“.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.