Хасково

Хасковска ученичка на форум за правата на децата в Баку

За Световния ден на детето се проведе Четвъртият републикански форум за правата на децата в Баку, Азербайджан.

Той предоставя възможността на 400 деца – по няколко от всяка административна област, да се срещнат с омбудсмана, министрите от министерствата, засягащи детското развитие, вицепрезидента, експерти от UNICEF, както и други представители на правителството, към които да зададат своите въпроси и отправят предложения относно приложението на правата на децата.

Форум

За пръв път на него са поканени и други държави, като една от тях бе България. Тя бе представлявана от заместник-председателя на Държавната агенция за закрила на дедето – д-р Валентин Димитров, както и представителите на област Стара загора и област Хасково в Съвета на децата – Адриана Райкова и Галина Вълчева. Децата бяха разделени в осем работни групи, като всяка от тях трябваше да разгледа специфична част от детските права. Речта на ученичките запозна публиката с модела за детско участие и работата на детските структури в България. Впечатлени от работата на българчетата, децата от Азербайджан поканиха Адриана и Галина да представят заключенията от форума заедно с тях.

Деца

От 7 до 9 ноември България бе домакин на ASEM – Форум Азия-Европа върху правата на децата, където представителите на България – Йоана Захариева, Жанин Ал-Шаргаби, Адриана Райкова, Ива Иванова, Рай Топузакова и Галина Вълчева отново представиха достойно нашата държава, като потвърдиха, че страната ни е лидер, по отношение на детското участие.

Форум

Седмицата, водеща до 20 ноември, се нарича седмица на правата на децата и в България тя бе отбалязана от представителите на Съвета на децата във всяка област. Галина Вълчева, както и доброволците от ПМГ „Боян Петканчин“ – Александра Стефанова, Недялко Бойдев, Щиляна Щерева, Женя Желева и ЕГ „Асен Златаров“ – Ралица Тенчева, Ивалена Христова, Дарина Апостолова изнесоха адаптиран урок по права на децата на малките ученици в няколко основни училища в Хасково.

Деца

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button