Външни публикации

Проект „Виртуална кухня Марица – Мерич“

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020

Изпълнението на проект „Виртуална кухня Марица – Мерич“, № CB005.1.23.017, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020 на Регионално Сдружение на общините „Марица“ навлиза в заключителната си фаза. Заснети са 10 от най-интересните рецепти от Хасково и 10 от най-интересните рецепти от Мерич, които са подбрани от проведените проучвания „Традиционни рецепти от Област Хасково“ и „Традиционни рецепти от Област Мерич“. Рецептите от Област Хасково са:
– сакарски катми от Община Тополовград;
– тиквеник от Община Ивайловград;
– овчарски гювеч от с. Горски Извор, Община Димитровград;
– триен фасул с добрички дробенчета от с. Добрич, Община Димитровград;
– баница с праз от Община Тополовград;
– чорба от кромид лук със сирене от Община Хасково;
– хасковска манджа с луканка и праз от Община Хасково;
– сладка баница от Община Симеоновград
– риба-тавалък от с. Каснаково, Община Димитровград;
– медена торта от Община Маджарово.
Рецептите от Мерич са:
– задушено пиле с ориз
– пълнена чушка (пълнена със зелен фасул)
– дроб сарма
– пържена речна риба
– палачинки
– качамак
– кьопоолу (мамзана)
– зерде
– румели бегендиси
– елбасан тава.
Заснетите рецепти могат да бъдат разгледани на сайта по проекта www.virtual-chef.eu на български, както и със субтитри на турски и английски език. По проекта е в процес на разрабoтка мобилно приложение за смарт устройства, достъпно безплатно от двете най-популярни платформи, на което в съкратен вариант е представено приготвянето на българските и турски традиционни ястия. Предстои в началото на Май в Мерич да се проведе Фестивал „Хасково и Мерич готвят“, където партньорите от двете страни на границата ще представят разработените продукти по проекта и ще бъдат представени традиционни ястия от Хасково и Мерич.


Това прессъобщение е направено с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на прессъобщението е отговорност единствено на РСО „Марица“ и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Back to top button