Любопитно

Милена Налбантова и „Рона“ с поредно голямо признание

Направеният с много хъс и идея за новаторство първи по рода си у нас балетен спектакъл във вода „Пръски любов“ донесе на хореографа на хасковския балет „Рона“ Милена Налбантова голямо признание от гилдията.

Налбантова, която е и международен танцов съдия получи наградата „Златна муза“ в областта на модерното изкуство на Асоциацията на хореографите в България на церемония в зала 1 на НДК. Отличията се раздават за втора година на Международния ден на танца.

Балет

Номинираните са в 11 танцови категории, а призьорите са обявени след тайното гласуване по интернет на 140 членове на АХБ от цялата страна. Имената на победителите станаха ясни на самата церемония и тази година. Наградите са авторски статуетки на богинята Терпсихора, дело на шуменския скулптор Валери Желязков, и са с височина около 30 см, изработени от полиран бронз.

Балет

След наградите в две поредни години – 2016 и 2017 за най-добър хореограф на Международния фестивал „Вълшебен свят“, „Златна муза“ е поредното признание за работата на хасковлийката. Милена Налбантова е и единственият български хореограф с покана от „Бродуей денс център“, Ню Йорк, където да представи творчеството си.

За първи път „Пръски любов“ беше представен пред публика през септември, миналата година, в сухите фонтани пред Читалище „Заря“ в рамките на празниците за Деня на Хасково.

Балет

За голямото отличие Милена Налбантова благодари на колегите си и на своите възпитаници от формацията, която ръководи. Много от балерините на „Рона“, ученици на Налбантова, днес са стипендиантки на най-добрите танцови училище и школи в Европа и САЩ.

Следващото предизвикателство за „Рона“ е Фестивалът на Камерния танц, който ще се проведе на 5 и 6 май в Хасково, след което усилено се подготвят за самостоятелния си концерт по случай 160 години ОНЧ „Заря-1858“, който ще се състои на 17 май в концертната зала на културната институция.

Балет

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button