Любопитно

Свиленград е сцена на два фестивала

Този уикенд Свиленград е домакин на два фестивала – XIII Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници“ и фестивала на балканската култура и кулинария „Свиленград Мези“. И двете събития се провеждат на територията на парк „Младежки“.

В традиционния за Свиленград фолклорен фестивал тази година участват близо 800 изпълнители от цялата страна.

„Свиленград мези“ се провежда за първи път в граничния град и поставя като акцент в програмата патриотизма и любовта към българската история и култура. Този фестивал е комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития – зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по футбол, баскетбол, табла и белот, улични уроци по български фолклор, множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави.

Фестивал

Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.

За най-малките е „Училище за юнаци“, където под формата на игра децата се учат на безопасност на движението, запознават се с бойната подготовка на някогашните хайдути, учат се как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел, а в модула „Познавам ли моята България?“ малчуганите научават интересни факти от нашето минало и строят макети на исторически забележителности.

Всеки ден на сцената се провежда „Час по родолюбие“ – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която взимат участие желаещи от пyбликата, а победителят печели голяма награда.

Всяка вечер посетителите се радват на големи концерти с участието на Гъмзата, Виво Монтана, Нели Петкова, Бобан Здравкович, Йорданис Агапитос и Сигнал.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button