Любопитно

Нови обекти от Хасковско на археологическата карта на България

22 неизвестни досега археологически обекта са регистрирани на територията на Хасковска област.

Актуализирана е информацията за още 12 обекта, вече въведени в автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България“.

Това е резултатът от теренни изследвания, направени от екип под ръководството на известния археолог доц. д-р Георги Нехризов, съобщават от Националния археологически институт с музей при БАН. Изследваният район граничи с вече проучената територия в централната част на източнородопския рид Гората в околностите на скалния комплекс Глухите камъни. Както Haskovo.info писа, той е проучван системно от 2008 г. Сега екипът е изследвал площ от 5613 дка. Събирането на данни от работата на терен е осъществено с помощта на мобилни устройства с ГИС софтуер със свободен достъп и GPS приемници.

В землището на Малко Градище са открити 17 обекта, Лозен – 8, Орешец – 6 и Мезек – 3. Сред тях преобладават могилните некрополи и единични надгробни могили – 15, селищата са 13.

Регистриран е и участък от древен път. Анализът по хронологическа принадлежност показва значителен превес на селищата и некрополите от римската епоха и късната античност. Прави впечатление отсъствието на праисторически обекти, единични керамични фрагменти с праисторически облик са открити само на един обект, обяснява доц. Нехризов.

По-късно е направена още една експедиция в равнинната част на същия район. Обходена е площ от 8,5 кв. км. край селата Лозен, Белица и Черна могила, последното от които не е проучвано. При разкопки през 1986 г., проведени под ръководството на хасковския археолог Димчо Аладжов, там са намерени останки от църкви и крепостни стени, просъществували през няколко епохи.

Проведените издирвания допринесоха за попълването на археологическата карта на района, а регистрираните обекти обогатяват картината на селищния живот през различните исторически периоди, казват учените. Резултатите от изследването ще послужат за база за сравнение между селищните модели в планинската и равнинната част в Североизточните Родопи при последващи научни анализи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button