Любопитно

Археологически разкопки в хасковско – на страниците на академично издание

В землището на харманлийското село Изворово за първи път у нас е приложено геомагнитното проучване на площ около долмен. Изследваният терен е в местността Капаклийка.

Геомагнитният метод е най-предпочитаният за проучване на археологически обекти в световен мащаб, спестяващ време и финансови средства, пояснява Станислав Илиев, главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково. Неговата публикация е поместена в новоизлезлия том „Археологически открития и разкопки през 2017 г.“ на Националния археологически институт с музей при БАН.

За разкопки на надгробна могила в Изворово пишат археолозите гл. ас. д-р Борислав Бориславов и Надежда Бориславов. Там са открити фрагменти от златен накит, от ръчно изработена керамика, същинското проучване обаче предстои.

С финансовата подкрепа на община Тополовград под ръководството на Даниела Агре са продължили разкопките на укрепения владетелски дом край с. Княжево. Археологическият материал от трите помещения на сградата, добит при проучването , е представен от строителна керамика, луксозна трапезна керамика, сребърни и бронзови монети и накити.

Община Минерални бани също подкрепи редовни археологически разкопки на тракийското светилище и късноантична крепост в м. Хасара край с. Ангел Войвода, за които Haskovo.info писа. Eкипът на доц. д-р Здравко Димитров разкри трасе на крепостна стена, два християнски гроба.Бе осигурен достъп до Големия скален олтар и най-богатия комплекс от скални ниши на източния склон на Хасара.

Изданието съдържа и публикации за проучвания на Светилището на нимфите и Афрдита край Каснаково, на средновековната крепост-град Лютица, на късноантичната и средновековната крепост в Балък дере в община Ивайловград. Отделено е място и на спасителните проучвания на крепостта Букелон край Маточина, извършени по сигнал от община Свиленград. В изорана ограничителна бразда при пожар миналото лято там са събрани значително количество артефакти: части от строителна и битова керамика, фрагменти от стъклени гривни и съдове, апликация за колчан, медни копчета, прешлени за вретено, пише гл. ас. д-р Мариела Инкова от Националния исторически музей.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button