Регион

Нашенци за пореден път на поклонение в Света гора

Поклонници от Хасково, Харманли и Свиленград посетиха за пореден път Света гора. След краткия престой там те дълго могат да разказват за тази благословена земя за православните християни.

Според древногръцката митология Атос (на български Атон) е титан, сражавал се с бога на морето Посейдон. Атос изтръгвал камъните, с които искал да засипе Посейдон, но те се изсипали върху него. Той загубил битката, а тялото му е целият полуостров Атон.

Според преданието Св. Богородица и Св. Йоан тръгнали за Кипър, но вятър отнесъл кораба край бреговете на Атон. Божията майка, очарована от красотата на полуострова, благословила мястото и стеклия се народ. По завета й нито една жена, освен нея, не може да стъпи на земята на Атон.

Полуостровът се е оформя като манастирска общност през 963 г., когато монахът св. Атанасий основава манастира Великата Лавра. Там има 20 православни мъжки манастира и още десетки по-малки монашески общности.

Българският манастир „Св. Георги Зограф“, основан през 10 век, е сред най-старите и най-красивите на Атон. И това лято продължава ремонтът на изгорялото някога крило, казват поклонниците от хасковския край.

За посещение на Света гора се иска специално разрешение от бюрото за поклонници в Солун. Престоят се ограничава в рамките на 4 дни. Съгласно Устава на Монашеската република и Конституцията на Гърция Света Гора могат да посещават само мъже. Единственият достъп е по море, единствените коли, които са разрешени там, са на манастирите и на работниците, които обслужват манастирските стопанства.

Посещението на Света Гора не е туристическо пътуване, това е място за поклонение и молитви, потвърждават стъпилите на Атон. Утринните служби започват в 3 часа след полунощ, в 3 следобeд пък е началото на вечерните служби. Нощувките и храната в манастирите, която е безмесна, са безплатни, но всеки, който остава повече от 24 часа, трябва да помогне в ежедневната работа в духовната обител. В списъка на забраните са алкохолът, къпането в морето и риболовът, снимането с видеокамери, неприличното облекло.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button