Любопитно

Отбелязаха тържествено 10 г. от възстановяване на църквата „Св. св. Константин и Елена“ и читалище „Просвета“ в Одрин

10 г. от възстановяването на българската църква „Св. св. Константин и Елена“ и 10 г. от създаването на първото българско читалище извън пределите на родината „Просвета“ бяха отбелязани в Одрин.

Областният управител Станислав Дечев поздрави секретаря на читалището Мария Чъкърък за неуморната просветителска дейност в Одрин и благодари чрез нея на всички местни хора, които отстояват традиционните български ценности. Той подари на читалище „Просвета“ книги, свързани с историята на Хасковска област, подготвени и издадени от историците от РИМ-Хасково, съобщават от областна администрация.

Одрин

За тържествата в Одрин пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, депутати от българския парламент, извънредният и пълномощен посланик на България в Турция Надежда Нейнски, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, областният управител на Ямбол Димитър Иванов, представители на местните и регионални власти от двете страни на българо-турската граница, свещеници. Домакин на честванията е Генералното консулство на България в Одрин.

Одрин

След официалното откриване на сградата на българското читалище „Просвета“ в двора на църквата „Св. Георги“, празникът се пренесе по улиците. Там дефилираха фолклорни състави от Любимец, Елхово, Одрин, Свиленград. Шумното шествие увлече със себе си хиляди местни хора, които продължиха да празнуват заедно и в двора на старата българска църква „Св. св. Константин и Елена“. Там празничният ден продължи на сцената, а за здраве и успех бе раздаден курбан.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button