Любопитно

Професори от Франция и Япония разгледаха хасковския музей

Двама чужди професори-археолози посетиха Регионалния исторически музей в Хасково, съобщават от РИМ.

Първи гостува преподавателят от френската Сорбона проф. Жан Франсоа Юрпе. Той е специалист по история на изкуството през гръко-римската епоха. „Бях чувал, че хасковският музей има интересна археологическа експозиция. Вече се уверих лично, че е така. При това специалистите са на много професионално ниво, личи си, че работят всеотдайно. А експозицията е много добре подредена“, каза след края на обиколката френският учен, който бе придружаван от 11 сънародници-туристи.

Музей

Малко след френската група в музея влязоха двама японски професори. Масао Семмото участва в разкопките на праисторическа могила край новозагорското село Дядово. Той и придружаващият го професор по геология, дойде специално в музея да се запознае отблизо с интересните артефакти, свързани с неолита, халколита и бронзовата епоха. Семмото обърна специално внимание на каменните и глинените артефакти от тези три епохи.

Музей

Интересното е, че в началото на септември германска научна група, водена от доц. Крум Бъчваров, също разгледаха подробно най-вече предметите от неолита и халколита. Немците, част от които са докторанти, участваха в разкопките край хасковското село Нова надежда, ръководени от доц. Бъчваров.

Само преди седмица РИМ бе посетен от още един водещ български учен – проф. Пламен Павлов, който участва в дискусия за бъдещото на хасковската крепост.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
17.09.2018 19:01 19:01

И какво като са го посетили, к’во станало.

Back to top button