Откриват изложба в памет на Атанас Шаренков

Любопитно

75-годишнината от рождението на художника Атанас Шаренков (1943-1992) ще бъде отбелязана със самостоятелна изложба в столичната галерия „Арте“ тази вечер.

Експозицията включва непоказвани досега картини, собственост на семейството на художника. Те впечатляват с деликатни багри, оригинални гледни точки на композицията и специфична живописна техника. Живописец, реставратор, преподавател, изкуствовед, колеционер – това е само част биографията на твореца Шаренков, автор на единствената в света пълна класификация на писмените източници по технология и техника на живописта за период от над 2000 години. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, музеи, галерии и частни колекции в страната, включително и в Хасково. Научният му архив и част от богатата му библиотека са дарени на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Като автор, ощастливен с множество дарования и притежаващ огромна ерудиция, Атанас Шаренков беше в пълния смисъл на думата ренесансова личност. Впечатляващо е огромното му дело, осъществено за толкова кратко време, казва проф. д. изк. Чавдар Попов.

Градската художествена галерия в Хасково е преименувана в галерия „Атанас Шаренков“ в 2009 г., припомня Haskovo.info.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.